Füstjelek


Mostanában kétszer is belefutottam - részt vettem - olyan pályázaton, ahol a kiírók úgy döntöttek nem vagy nehezen hirdetnek nyerteseket. Az egyik az LFG.hu - Őrség idején pályázata volt. Ott két részletben külön elmagyarázták, milyen problémákba ütköztek a beérkezett művek kapcsán; a másik pedig a Heraldpeople volt, ahol zsűritársuk, a Hihetetlen magazin sokallt be és nélkülük kellett a kiíróknak három művet választani, kútba ne hulljon a pályázat egésze. Elmondásuk alapján az volt a gond, hiába volt témakiírás, sokan sem arra sem más kitételre nem figyeltek oda.
Tavaly hasonló okokból kedvetlenedtek el a KIMTE Padlásteresei is, idén alaposan megszigorították a pályázataikat és még így is biztos több olyan művel próbálkoznak be, ami nem felel meg a kritériumoknak. Mindezek ellenére nem ment el a kedvük attól, hogy újabb pályázatokat írjanak ki, csak szeretnék, ha jobban odafigyelnének a szerzők mit mire és hogyan küldenek be.

Elgondolkoztam kicsit: ennyi kifogásolható mű gyűlt fel volna mostanság? Vagy ez mindig is így volt, csak a kiíróknál most telt be a pohár, válogassanak közöttük?
Mára lassacskán ott tartunk, elvárás, legyen az ember kreatív. Mindegy miben - éneklés, tánc, írás, kézművesség, stb. - csak legyen, mert különben fájón középszerűnek tartják az meg nem hangzik olyan jól, dicsérőn. És jönnek a próbálkozások, erőlködések számtalan műfajban. Talán nem is ez a baj, hanem hogy az alkotó vérszemet kap, jár az agya, "mi lenne ha", egyre feljebbre próbál törni és ami otthoni kedvtelésnek indult, magasabb, más célt keres, profitálni akar?
Nagyra vágyás, többre vágyás? Valakinek/valakivé lenni-vágy, mert kreativitás nélkül ami marad kevés, nem elég...?

A magam részéről már elmerengtem azon, mikor ne küldjek be művet. Más helyen felmerült még az is, hogy annak sincs sok értelme, valaki ugyan azt a művet küldözgesse körbe-körbe, hátha valahol fennakad a rostán. Előfordul, hogy egy írásom máshova is elmegy, de csak előzetes átszerkesztés után és csak akkor, ha úgy ítélem meg, illik abba a másik pályázatba. Később meg úgy is kiderül, jól mértem-e fel a helyzetet, vagy sem.

Utóirat: a "hogy" szócska visszatelepítésén sokat ügyködöm, több helyről is megkaptam, hogy túl keveset használom és zavaró. :)
Megjegyzések