11 kérdés, 11 válasz

OnSai blogján futottam bele ebbe a körlevélként terjedő, kérdésmegválaszolós mifélébe (jól megaszondtam). A lényege abból áll, 11 feltett kérdésre kell válaszolni, aztán 11 újat feltenni 11 embernek. Lehetőleg írással foglalkozó személynek, amiből nekem 11 ugyan nincs, de nem kámpicsorodom el miatta.


1. Minek/kinek a hatására kezdtél el írni?

Minden egy ifjúsági rejtvényfejtő magazin számára küldött macskás történettel kezdődött, 12 évesen. A sztorit nagyanyámtól hallottam, és gondoltam megírom. Meglepetésemre leközölték és korombeli levelezőpartnert is szereztem általa. Humán tárgyakból sosem voltam kiemelkedő, mégis verseket költöttem, kisebb novellákat is papírra vetettem.

2. Kik tudják a környezetedben, hogy írsz?

A párom, szüleim, testvérem már kezdetektől fogva látták, min ügyködöm. Barátaim és közelebbi ismerőseim csak később jöttek tisztába vele. Első könyvem bemutatója, a 10 éves osztálytalálkozóm és a Facebook/iWiW-tagságom ezen változtatott, azóta van pár ismerős, aki hallott róla, alkotok.

3. Kik támogatnak az írásban?

A párom, és mostanában pár ismerős is biztat (főleg írástechnikában, stílusban, feszültségadagolás szempontjából mondogatják, érdemes fejlődnöm). A szüleim nem veszik komolyan. Az öcsémtől távol áll az irodalom, így egyetlen egy művemet sem olvasta és a blogommal se foglalkozik.

4. Eddig mennyi történetet írtál?

Több novellát, 8 regényt, egy félkész regényt és két kisregényt. Vannak még verseim is, de azok egyrészt nem történetek a kérdés értelmében és manapság már nem poétáskodom.

5.Melyikre vagy a legbüszkébb?

Kifejezetten és kiemelten büszke egyikre sem. Nem kerítek neki nagy feneket, de nem is becsülöm le azt, amit elértem. Mondják, büszke lehetnék arra, amit eddig is letettem íróként az asztalra, de ha magamba nézek, azt találom, az út elején járok. Odébb van az, megelégedett és büszke legyek. Pont a félkész regényem az, amit nagyon közel állónak érzek magamhoz, remélem megélem, hogy egy nap befejezzem (többször írtam már át drasztikusan és még fogom is egyszer) és másoknak is bemutathassam.

6. Milyen témájú könyveket olvasol?

Jelenleg kalandregényeket, tudományos fejtegetéseket (holografikus univerzum!!!), esetleg alternatív történelmi fejtegetéssel foglalkozó könyveket. Párszor sci-fi is becsúszik, főleg olyan, amit mostanában jelentettek meg hazánkban (pl.: Vének háborúja). A fantasyval évek óta hadilábon állok (ha valamiben megneszelem a szörnyekkel, tündérkékkel, vámpírokkal, farkasemberekkel nyakon öntött túlzottan is irreális vonalat, rakom is félre), annak ellenére, hogy gimiben és egyetem alatt faltam az ilyen könyveket. Felső tagozatos általános iskolásként nagy UFO-rajongó voltam.

7. Milyen témájú történeteket írsz?

Mostanában sci-fit vagy szépirodalmat, anno csak fantasyra állt rá a billentyűzetem. Ki kell békülnöm és meg kell találnom a fantasy azon területét, amit bevesz az én gyomrom is.

8. Megmutattad már olyan embernek az írásaid, akik már adtak ki könyvet (tehát tapasztaltabbak)?

Igen, sok hibámra rávilágított, és javasolta, azokon dolgozzak mind a saját, mind a mű érdekében is.

9. Van már kiadott műved?

Versekből 2001-ben és 2004-ben antológia formájában több is. 2009-ben a Novumnál látta meg a napvilágot a Lamast öröksége című fantasy regényem, 2011-ben pedig a Lidércfény pályázatán II. helyezettként A tudás bűn sci-fi írásommal módom nyílt belekerülni a kiírók elektronikus folyóiratába.

10. Melyik híres író városát néznéd meg legszívesebben?

J.R.R. Tolkien Valinor szigetén álló vala városát Valmart, és a noldák Tirionját. Utóbbinak, bár van névösszecsengés, semmi köze Tyrion Lannisterhez...

11. Olvastál már olyan könyvet, melyben úgy érezted, mintha rólad és/vagy az életedről szólna?

Nem. Én még olyan könyvet nem találtam, aminek a főszereplőjét vagy mellékszereplőjét szegről-végről rólam mintázták volna, azaz felismertem volna magam benne az azonosulás miatt. Olyan viszont volt, valamelyik szereplővel szimpatizáltam és szívesen lettem volna a helyében.
Ellenben ha egyik kósza ötletem valóra válik, és szépirodalmi történetet kerekítek, amiből szándékomban áll saját családomból, rokonságomból meríteni, ez még könnyen megeshet.

*

És akkor jöjjön az én 11 kérdésem:

1. Mért írsz és mi a célod vele?
2. Mitől lennél íróként elégedett: rajongói elismeréstől, a zsánerben alkotó szakma elismerésétől vagy a művedért kapott pénztől?
3. Ha újra kezdhetnéd kialakulóban lévő vagy már beindult írói életutadat, csinálnál-e valamit másképp, és ha igen, mit?
4. Népszerűsíted-e valahogy munkásságodat?
5. Ha megtehetnéd, hogyan támogatnád a kezdő szerzőket kibontakozásuk érdekében?
6. Szoktál azonosulni bármelyik szereplővel a műveidben?
7. Mennyire és miben adsz mások véleményére szerzőként?
8. Melyik megy könnyebben: megírni egy művet vagy címet adni neki?
9. Mikor gondolnád úgy, az írás nem neked való?
10. Használsz-e írói álnevet, és ha igen, honnét meríted hozzá az ötletet?
11. Indulsz/indultál-e irodalmi pályázatokon, és ha igen, milyen tapasztalataid voltak?

Megjegyzések