Digitális fejtörő

Minap érdeklődött a Tóth Ede alkotókör elnöke, hogy halad a könyvem kiadása. Válaszom továbbra is az volt: folyamatban van. Jó, jó, nem is azért kérdezi, siettessen, csak majd szeretne könyvbemutatót szervezni, híre menjen, min ügyködöm.
Ekkor ütött szöget a fejemben: e-könyvnél vajon hogy szokás könyvbemutatót tartani?

Hagyományos értelembe véve egy e-könyvet megfogni nem lehet. A borítót legfeljebb a netbookom fedelét felcsapva tudom megmutatni, ha elmentem a kiadó weblapját. Ott lesz adatlap, ismertető, beleolvasási lehetőség, máshogy nem kivitelezhető.  Projektor felvéve a listára :D Vagy gondoltam másra is. Írjam ki majd a saját magán példányomat lemezre és legfeljebb megcsodálhatják annak fedlapját...? Forgassák a lemeztokot? :D :D Ez nem hangoskönyv, azokat szokták tokban árusítani!

Aligha hiszem, hogy szabályos dolog kiírni egy e-könyvet lemezre. Technikailag biztos kivitelezhető, csak ugyebár olvasóprogram nélkül értelmezhetetlen adathalmaz az egész. Nem mintha sokszorosítva akarnám, kézről kézre járjon, mert az illegális. Akit érdekel, megleli majd a neten. Szokatlan lenne egy cédétokkal masírozni, hogy tessék, íme a könyvem... Akkor inkább a projektoros honlapkivetítés...

Van más bibi is: dedikálás!!! Ezt egy szerepjátékos ismerősöm vetette fel: az így hogyan zajlik? Digitális aláírással? Kissé bonyolult metódus lenne, ahhoz komoly kütyük és egy kis hackelés is elkélne. Készítsek vizitkártyát, amin csak a nevem meg a mű címe szerepel és azt firkantsam alá? Háhá, jó vicc. Vagy talán mégsem, van benne potenciál. Még ráérek erre megoldást keresni, hiszen nem máról holnapra kell ezt lerendeznem.

Előre látom, külön bejegyzést fog az érdemelni, hogyan kell netről megrendelt e-könyvet leszedni, és azt olvasható állapotba hozni megfelelő program segítségével. De ezt tényleg csak később szedem elő, hiszen még fent sincs a művem. Addig is virtuális szép napot kívánok mindenkinek!

Kiegészítés: Facebookon is feldobtam a kérdést, hogyan lehet kivitelezni a dedikálást, és mint megtudtam, nem ördöngösség :) A könyvfesztiválon erre is volt példa. Csak kell hozzá egy kiadónál dolgozó számítástechnikában jártas személy, e-könyvolvasón a mű és összehozzák ;)

Megjegyzések