{4} - Fennforgások


Észrevettem, mostanság csak akkor írok novellát, ha valamilyen pályázaton indulni szeretnék. Félreértés ne essék: ilyenkor nem erőszakkal veszem rá magamat, indulni kéne az éppen aktuálisan felfedezett kiíráson. Meginspirál a téma, ha nem így lenne, el se indulnék rajta (példa rá az LFG.hu mostani novellapályázata, ahol western stílusban várnak műveket, az meg tőlem távol áll).
Ezen változtatni fogok.

Érzem, nem fog jól elsülni, ha csak pályázatok miatt ülök le pötyögni. Hiába jó lehetőség ez arra, régóta füzetemben lapuló és éppen odavágó ötletet gépelhetek be és mérettethetem meg, mégsem szeretném, ha az életem csak és kizárólag a pályázatok körül forogna és azon kívül parkolópályára kerülne a kreativitásom. Pályázati téma és formamegkötések nélkül egészen más alkotni. Olyan téma és olyan formában bukkan elő belőle, amiben kiélhetem írói szabadságomat és végre magamnak is írhatok, nem mindig valakiknek, valamiért. Útjára engedhetem, ami ott motoszkál a fejemben és közben nem azt kell lesnem, ugyan hány leütés áll még rendelkezésemre, vagy hogy megfogalmazódik-e benne bármilyen elvárt téma.
Többek között a fenti pályázatírós időszak felel azért, ritkán töltök fel műveket. A novelláim vagy éppen versenyben vannak és elbírálásra várnak, vagy már kikerültek egyből és átírásra (javításra) szorulnak, mielőtt feltenném őket. Egyedül a régi verseimből szemezgethetnék, de azok közül se alkalmas mind arra, rajtam kívül más is olvassa őket. Elvégre egy 14-18 éves tini költeményeihez jócskán elkél az idősebb én önkritikája :)

Pályázatokat, írói életet emlegetve röviden összefoglalom, mikből is vettem ki a részem ilyen vagy olyan formán az elmúlt hónapokban:

Lidércfény: tavaly is indultam náluk, most is próbát teszek. Idén VII. Lidércfény pályázat, avagy 2012 – Posztapokalipszis most a téma, meglátjuk, hogyan sikerül szerepelnem.
Imagine: a pályázatra 22 db hosszabb lélegzetvételű mű érkezett, köztük az enyém is. A szervezők szerint 70+ fő jelezte előre indulási szándékát, ebből 22 nyújtotta be ténylegesen a novelláját. Október 10.-én került fel az utolsó írás, és egészen a hónap végig zajlik az elbírálás.

Megjegyzések

  1. Kedves Veronika!
    Hiányoltam szeptemberben az írásodat a BoldogSzer pályázatról! Ne feledd: okt. 31ig lehet beküldeni gondolataidat a "Boldogság" témában"
    Várom! Réka

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése