2012/2013

Mindenkiért, egyet. | pixabay
Jó évem volt, és bízom benne, hogy a következő is legalább ilyenre sikerül.
Ezzel belecsaptam a lecsóba, de így érzem. Ha leülök csendesen a szobámban és végigtekintek a 2012-es éven, határozottan ez van és ésszel végigpörgetve is erre jutok. Kíváncsiságképpen ellátogattam 2011/2012 bejegyzésemhez, akkor milyen terveket fontolgattam. Meg kell hogy állapítsam, a fő irányelveket sikerült betartanom; amik pedig mégsem forrták ki magukat, azok rajtam kívül álló okok miatt kerültek parkolópályára (arra várva, hogy ha minden újra klappol, újra beinduljon).

*

Visszatekintés 2012-re

A sikerekről:


2012-ben több irodalmi pályázaton is indultam, közülük kettő jelentősebb eredménnyel zárult.
Novemberben kiutazhattam Barcelonába, ahol az IEMed és az Anna Lindh Foundation által közösen kiírt 5. Tengernyi Szó nemzetközi novellapályázat döntőseként végül elhoztam magamnak (és Magyarországnak) a II. helyezést. Művem a Felehold címet viselte és egyáltalán nem sorolható a tőlem megszokott fantasztikus alkotások közé. Legfőbb nyereménye ennek azok az emberek voltak, akik révén új szelete nyílt meg előttem a világra. Feltöltött, önbizalommal ajándékozott meg.
Ráadásként decemberben megjelent első e-könyvem, mely a Kossuth Kiadó és a Microsoft Magyarország által kiírt e-könyv író pályázatnak köszönhető. A mű a Kívánságod parancsom címet viseli, stílusát tekintve misztikus (lélektani) krimi.
Júniusban váratlanul bekerültem az Észak Magyarország 50 ifjú tehetségének válogatásába.

Főbb állomásokról:


Ilyen több is van. Az év elején sikeresen elindítottam cikkeimet (A rénisten gyermekei, Saamiföld: túl az emberen) a Carcosa blogon. A blogélet ott kicsit szünetel, de 2013-ra kedvező jelek mutatnak, így hamarosan újra netes köreinkben üdvözölhetjük Raoul Reniert, akinek koordinálásával beizzíthatjuk a kampányt.
Részt vettem az 1. Aranymosáson Isteneknek embert regényemmel, és ez a verseny kiválóan rámutatott az írástechnikai hibáimra. De ami még lényegesebb: összeismertetett kezdő és kevésbé kezdő írókkal az ország minden tájáról, akikkel azóta is tartom a kapcsolatot. Széljegyzet: jövő évben kihagyom a 2. versenyt, egész egyszerűen nincs olyan munkám, amivel indulhatnék rajta.
A BoldogSzernek hála elmozdultam szépirodalmibb irányba is.
Ellátogattam a II. Fantasztikus Kéziratok Éjszakájára, ahol igen hasznos meglátásokat és javaslatokat kaptam arra vonatkozólag, min csiszolhatnék szerzőként. Ha jövőre is lesz, biztos indulok rajta.
Pályáztam a KIMTE-nél, LFG.hu-nál, az Avanánál (Preyer Hugo), jelen voltam az Imagine II. Író Kupáján, Lidércfény világvége pályázatán.

Inspirációról:


Sokat olvasok, meg nem tudom hirtelenjében mondani, hogy 2012-ben hány regény és ismeretterjesztő munka fordult meg a kezeim között. Emlékezetesebbek közé tartozik a Vének háborúja, A holografikus univerzum.
Ugyan így rengeteg filmet/sorozatot is elfogyasztok  többnyire sajátos formában. Tévém az van, csak adás nincs benne (nem fizettünk elő szolgáltatóra és az én tévém nincs antennára kötve), de szerencsére az internet sok egyéb alternatív módot kínál az adás pótlására. Legutóbb Szabó Magda - Az ajtó című regényéből készült, és az ugyan ezt a címet viselő film ragadta meg a figyelmemet, és hatással volt rám abban, hogy újragondoljam az alapművek, fontos szerzők, azaz a példaképek fontosságát. A példakép nem keverendő a tekintély kijelölésével és körbeimádásával, fogok én még erről írni.
Idén bőven kilubickoltam magam a fórum alapú RPG-ben, és kicsit sajnáltam, hogy PC-játékok terén ezt kicsit a háttérbe került (oka: Dragon Age 2. nem magyarosítással jött ki, én meg szeretem az elvontabb szöveget, beszédet hibátlanul érteni :P).
Rengeteg olyan blogra, fórumra, honlapra is elvetődöm, amit nem tüntetek fel a Járok-kelek modulban, lévén azok többnyire nem irodalmiak. Ha mégis keveredik közéjük olyan, a jövő évben dől el, elmegyek-e oda elég rendszeresen ahhoz, hogy felvegyem a listámra: ismerkedem pár emberke munkásságával az internet anonimitását kihasználva.

Közösségi életről:


Ez fejlődött a legdinamikusabban. Offline hozom a  szokásos remete-formámat (környezetemben nincsenek releváns alkotó emberek, akikkel eszmét cserélhetnék), online viszont jelen vagyok Facebookon (itt kihasználom a különféle alkotói, írói  csoportok nyújtotta kapcsolattartási lehetőségeket), megismerkedtem könyves portállal (Moly.hu), ami sokat segít eldönteni, mit érdemes olvasni és min töprengjek el, könyvcserélős közösségekkel (Rukkola.hu), és hallatlan minőségi változást idézett elő nálam hírolvasás terén a Feed funkció magamévá tétele :D

Jövőbeli feladatokról:


Ez az év is egy sabloncserével fog kezdődni, ahogy a tavalyi. Fontos számomra a megújulás, és ezt a blogomra is kiterjesztem. Tudom, hogy a legtöbben szeretik, ha egy honlap ugyan úgy néz ki mindig, hiszen így felismerik, megszokták, de egy blognál úgy is a könnyen kezelhetőség és a tartalom lenne a fő szempont, nem a dizájn. Az már csak az én bogaram.
Kéne állást is kerítenem, mert ezen a fronton kisebb változást állt be. Ígéreteket már kaptam, de jó, ha az ember több lábon áll (pedig kettő van neki biológiailag, no de nem is kell szó szerint venni... Ez nem génmódosításra buzdító térítőszöveg).
Más most, decemberben belevágtam, hogy pályázatoktól függetlenül alkossak: meglepő könnyedséggel, szabadon szárnyalok, nincsenek korlátozások. Rengeteg novellaötletem van, ezeket szeretném kiírni magamból.

A számok tükrében:


Száraznak tűnik, pedig izgalmas. A matematikát nem szabad lebecsülni :D Pláne ha azt helyettem készíti el a Google Statisztikája. Ami mellesleg nem teszi lehetővé, hogy csak a 2012. évet vegyem górcső alá, hanem a blognyitás óta eltelt időszak összesét teszi elém. Hm, ezen a statbeállításon azért még lenne mit javítani.

A mai nappal bezárólag összesen 10360 látogatást könyvelhetek el 10 országból, melyek az alábbiak:

 1. Magyarország 7487
 2. Egyesült Államok 717
 3. Oroszországi Föderáció 518
 4. Románia 294
 5. Németország 292
 6. Egyesült Királyság 70
 7. Szerbia 56
 8. Lengyelország 54
 9. Izrael 53
 10. Szlovákia 53

A legnépszerűbb bejegyzések a következőek voltak (2012-re nem tudom lebontani sajna):

 1. Lanttal, fejbe (2011)
 2. Mire gondol a hulló falevél? (2011)
 3. Meózni jó!
 4. Könyvtől könyvig - Inspiráció
 5. Felehold

A legtöbbször ezekről a helyekről hivatkoztak a blogomra:
 1. www.google.hu
 2. www.google.com
 3. www.facebook.com
 4. magusforum.org
 5. lfg.hu
A statisztika egyéb érdekes szoftver paramétereket is sasol, mint például ki milyen böngészővel keveredik el hozzám...:
 1. Firefox (44%)
 2. Chrome (33%)
 3. Internet Explorer (15%)
 4. Opera (3%)
 5. Safari (1%)
...és milyen operációs rendszert futtat a gépén(!) o.O:
 1. Windows (84%)
 2. Linux (9%)
 3. Other Unix (3%)
 4. Macintosh (1%)
 5. iPad (<1%)
Furcsaságok viszont a keresőszavas statisztikában bukkannak fel, mint például a legkeresettebb szavak listájában:
 1. tél
 2. winter
 3. top secret
 4. wallpaper winter
 5. leaf
Köszönöm mindenkinek, aki ellátogatott hozzám, és remélem, jövőre is találkozunk!

Megjegyzések