Idő, töltés


Mivel e héten pénteken (ha minden az eltervezettek szerint alakul) felkerül a Multimédiapláza honlapjára Kívánságod parancsom című e-könyvem, időszerűvé vált, hogy írjak kicsit beszerzésének technikai oldaláról.

Számomra is új az e-könyvek vásárlásának világa, ám vannak pontjai, amik megegyeznek egy hagyományos formátumú olvasnivaló beszerzésével.
Az első, hogy először regisztráció szükséges a honlapra. Amint ez kész, válaszd ki azt az e-könyvet - esetemben a regényemet -, amit le szeretnél tölteni, és azt tedd kosárba.. Mivel e-könyvről van szó, lehetőséged van részlet letöltésére is beleolvasási szándékkal.
A vásárlás véglegesítése előtt nem árt leellenőrizni a személyes adatokat, fizetési módot választani (bankkártyás vagy előutalásos) és a rendben gombra kattintani. Egy utolsó kérdésre adott igen válasszal a megrendelés kész is. Érdemes megvárni a rendszer visszaigazoló e-mailjét is, főleg előutalásos fizetési mód esetén, hiszen ez az e-mail nem csak a szükséges bankszámlaszámot tartalmazza, hanem azt az azonosítószámot is, melyet fel kell tüntetni az átutalás közleményében.

Most jön az izgalmasabb rész, az e-könyv letöltése. Jómagam postai futárszolgálathoz vagyok szokva, de ebben az esetben ennek nem sok értelme lenne :D A pénz átfutási ideje még elektronikus fizetés esetén sem azonnali. Honnét tudod, hogy már nekiállhatsz leszedni a megrendelt e-könyvet? Erre való a Sajátpolc: listába rendezve megtalálod, épp mely művek letöltése él. Jó, ha tudod, hogy a sikeres fizetéstől számítva 72 óra áll rendelkezésedre, hogy letöltsd, amit szeretnél. Formátum tekintetében epub és mobi közül választhatsz. Egy vásárlással mindkettő letöltésére jogot szerzel. Ha elsőre nem sikerül, a 72 óra alatt többször is neki lehet futni a letöltésének, de ha összejön, akkor csak egy alkalommal és egy számítógépre engedélyezett.

A Multimédiapláza honlapján az Adobe Digital Editions szoftvert favorizálják az e-könyvek PC-re való letöltésére és később (ha van ilyesmid) e-könyvolvasóra való áthelyezésére. A szoftver lehetővé teszi PC-n az e-könyvek olvasását is. Nekem mondjuk a saját gépemen más e-könyv olvasóm van, és ebből kiindulva egyéb, ingyenes szoftverek is alkalmasak epub vagy mobi formátumok olvasására. A megvásárolt e-könyv használata nincs időkorláthoz kötve.

Aki nem szeret monitornál olvasni, és nem sajnálja a nyomtatópatron árát, az kinyomtathatja magának (de csak magának). A nyomatok másolása, sokszorosítása sem magán, sem kereskedelmi célra nem engedélyezett, és ez az e-könyv formára is igaz. Utóbbiakat vízjellel látták el, így ha egyszer a kiadó elcsíp egy fű alatt terjesztett példányt, visszakövethetik, kitől, azaz mely vásárlótól szivárgott ki a mű.

Az alábbi hivatkozásokra kattintva bővebben is megtalálod a tudnivalókat:

Megjegyzések