Mentálszörf

Én, ahogy eláraszt a net. | pixabay
Olvasni, filmeket nézni arany. Bármely alkotónak, bármely műfajban. Az elmúlt időszakban több írott és leforgatott művel megismerkedtem, és röviden be is mutatom őket, milyen hatással voltak rám. Komplett kritika helyett pársorosokra készüljetek.
FRISS HÍREK
Immár netes kutászkodásaimat (kutászkodás szó nemhivatalosan Tomi védjegye. Hogy kicsoda Tomi, az maradjon titok :) ) is megemlítem, mert 2013 gyermeke bizony netezni is szokott.
Folytatás csak saját felelősségre.

vi.sualize.us

Könyvek

Bari Máriusz ~ Damage report: szabados nyelvezet SF májusfával, irodalmi fej-tor-potrohhal, és mindennel, ami mai, tech, cyber, nano, stb. Hogy mit hoz a jövő, még versenyben van, és összehasonlítást tesz, régebben mit gondoltak, mi lesz 2013-ra illetve annak közelében, továbbá ebből mi vált valóra ténylegesen.
Jessica Day George ~ Éjféli bál: A Széttáncolt cipellők mese átdolgozása tinikorosztálynak. Sajnos nem ugrotta meg azt a lécet, hogy merjen kicsit komorabb, komolyabb, valóságszagúbb, mélyebb lenni; maradt kiábrándítóan limonádé.
Nagy + Szabó ~ Hölgy alkalmi kísérőt keres: Prostilét férfioldalról, E/3-ban. Volt benne lehetőség, elcseszték a szerzők.
Nagy + Szabó ~ Egyetemista lány támogatót keres: egykaptafás lánykarakterek, élek a gyanúperrel, hogy ezt saját kútfőből villantották az írók. Ha pedig nem, akkor félrecsúsztak az eszközök, mert nem sikerült hitelessé formálni a szereplőket. Végtanulság: egy büszke, anyagias, értelmiségi lány számára nem kényszer a FUCK tanszéken, céda-szakon végzett munka, hanem normálisan választható, akár élvezetet is nyújtó opció a több lóvéért.
Klenk-Sípos Rita ~ 90 nap a mentők között: ott volt a szeren. Tanulságos, megrázó könyv. Többeknek ez a szakmai mindennapok része.
Soma mamagésa ~ Tiszta szex: 5% józan paraszti kikövetkeztetés, 5% konyhapszichológia 45% erotische somaság 45% ezoblabla. Több lehetett volna belőle, mint ami. Szomorú vagyok, amikor értelmes emberek a munkájukat áltudománnyal tömik tele, ami miatt hitelét veszti a jól indult munka.
Jodi Picoult ~ Egyszerű igazság: amikor a gyilkos simán megúszhatja, ha amish, és előtte mást már végighúztak a deresen. Életszerűtlen végkifejlet amúgy jól levezetett sztorinál.
Singer Magdolna ~ Elárult férfiak klubja: a férfiak is vívnak lelki csatát szakítás közben/után. Hogy tényleg így van-e, és így zajlik-e, azt nem tudom, de a szerző felépít egyet az olvasó kedvéért. Az viszont még mindig nem megy le a torkomon, hogyha valaki elvileg szerelmes, hogy a túróba képes mással összefeküdni. Nekem ez még mindig az olaj és a víz elegyedésének lehetetlenségével határos.
Helen Keller ~ Csöndes, sötét világom: süket-vak lány felcseperedése, életben való boldogulása régiesen szerkesztett, rosszul felépített formában. Pedig de jó könyv is lehetett volna ez! Javaslat: jobb dramaturgia, kevesebb családi levelezés. (És még arra sem kaptam választ, nőként, kamaszlányként hogyan élte meg nőiségét, akart-e férjet, voltak-e udvarlói, ilyesmi.)
Braskó Csaba ~ Múzsa: szemléletfejlesztőkből világszerte Dunágt lehetne rekeszteni. Íme egy magyar szakértő írása, ami még jó is lehetne, ha nem a szemlélet terjesztésére lett volna kihegyezve. Életszagúbb regényként, amikor nem több esetbőr gyúrják össze a főszereplőt és nem sikerdomborításba csúcsosodik minden egyes állomáson lényeges vívódások, botlások nélkül jobban működhetett volna.
Diane Haeger ~ A Rivális: becstelen nemesek, avagy a francia király (I. Ferenc) udvara valójában egy jó kis swingerklub, csak mindenki kosztümökben jár, és látszólag megadja az etikett módját. Sebaj, majd a jóféle MILF (Diane) és Henrik herceg prezentálja, milyen szerintük az igazi, birtokló, függő "szerelem", és hogyan kell lelkileg folyamatosan megalázni az érdekből elvett olasz arát. Méghogy a történelem egyik legszebb szerelmi története! :P
Lipton ~ Tudat a belső teremtő: ilyen az, amikor a sejtbiológus rákap a transzcendens ezotériára.
Az evolúció csalás: ha így is van, az út akkor sem Krisztushoz vezet egyértelműen, te érvelési zseni.

be-wild-and-have-fun.tumblr.com

Filmek

Életrevalók: priuszos közmunkás aláírásért kopogtat, végül melót és egy mozgássérült milliomos barátságát kapja. Jó kis sztori volt, elég nyugisra vették a vagyonos emberke stílusát, mégha néha voltak élesnyelvű beszólásai.
Riddick3: Riddick 1 újratöltve, csak itt most nem pörölycápafejű idegenek röpködnek, hogy felzabálják a humánokat, hanem sárban tenyésző fogas férgektől kell remegni. Fúria felkutatása jobban érdekelt volna, mint ez a keménykedő furián magánszám.
Internship/Gyakornokok: googliness nélkül esélyed sincs felvenni az ütemet. Színtiszta Google-propaganda.
A végzet ereklyéi - Csontváros: egy-kezemen-meg-tudom-számolni darab árnyvadászok összecsapnak kábé ugyan annyi ellenféllel és ezt kellett volna komolyan vennem. A szőke csontkollekció megérzése helyes: ha nem nevelik együtt a tesókat, nincs gátlás, hogy szexuálisan nem vonzódhatnak egymáshoz, így simán elfogadható, hogy ő nem érzi úgy, hogy tesók lennének és ne fektethetné meg a nőt, akihez vonzódik.
The White Queen sorozat: pár hét alatt jóízűen elfogyasztottam. Jó kis kosztümös sorozat, bár közel sem olyan tizeniksz plusszos, mint egy Tudorok.
Hippitúra: ifjúkori ballépésem volt ez a film. Bocsássatok meg érte.
Jobs: ha nem végzed lelkesedéssel a munkád, ha nem mutatsz készségeidben és munkádban fejlődést, és csak elülsz a helyeden 4-től 8-ig, meg felmarkolod a havi fizut, egy Jobs féle főnök úgy kirúg, mint a pinty. És gyakran igazat is adok neki...
Halálhegy Dyatlov rejtély: az az utolsó 20 perc nem kellett volna a hegymélyi titkos szovjet bázissal. Az elég volt ahhoz, hogy kasztrálja a sztorit.
Lovelace: a Mély torok pornószínésznőjének pályafutása először naiv, majd sokkal keményebb oldalról. És állítólag még így is finoman mutatta be a film.
Defiance sorozat: ha szeretnéd, hogy újabb cifra idegenekkel gyarapodjon a SW, Trekker, stb palettáról összeszedett univerzumod, hogy az idegeneket ugyan olyan gyarló emberi rugók mozgassák, mint az embereket, és mindezt B kategóriában szeretnéd megkapni, akkor jó helyen jársz. Mindenki más óvakodjon tőle.
Thor 2: Szirmai Gergely ki nem állhatja az anorexiás Lokit, én viszont csípem - mint karaktert. Ha ő nem lenne, volna egy nem túl okos Tulkasunk Thorunk, pár elcseszett, pszichiáter vezette terápiára szoruló drow sötételf, és technomágiával (magiotechnikával...?) telepumpált harcjelenetek sokasága. Epic jelenet nekem: Thor halandó szívszerelme lebeg az Aether felhőben világok között.
Catching fire: pokróc természetű, morcos női főszereplőre éheztem. Katniss nem tündibündi, nem csajos, de nem is antinő. Mellark fiú viszont szánalmas, amikor epekedéstől eltelve mereszti a szemeit és adja a sértett "én azt hittem, a csókod őszinte volt" jeleneteket. Blee. Mivel a trilógiát olvastam, csak néztem, hogyan vitték vászonra.
Ender's game: a könyvnek nem sikerült megnyernie engem, a filmnek sem sikerült. Ender tesóinak földi netes hacacáréja kimaradt, és nem is hiányzott. Amúgy kiválóan bemutatta a film, hogyan kell valakit a túlélés és fajfennmaradás érdekében totálisan átb*szni, és elkenni a hős eszményével. Haha, a cél szentesíti az eszközt...
Jégvarázs: az ügyeletes genya nem csúnya, a szerelem ereje helyett a szereteté kerül első helyre, a mesemusical dalaitól néha a falat vakartam, és én is szívesen jegeskednék, ha volna ilyen képességem. Ice is sexy!!!

Netting

És ennek semmi köze a pettinghez.
Lidércfény Magazin: ha online kulturális magazinra vágysz, és amatőr, félamatőr szerzők műveire éhezel, meg is érkeztél. A linket Járok-kelek rovatomban is megleled.
HollywoodNewsAgency: nem is értem, eddig miért nem mutattam be ezt a remek filmkritikás blogot és videógyűjteményt. A szórakozás garantált.
Aspergerkettőpontnulla: jól funkcionáló aspi lány blogol. Bírom a stílusát :)
Mostantól gyerekek is kérhetik a kegyes halált: nőblogon fellelt komoly döntést feszegető cikk.
Havas Kárpátok: nekem konkrétan leesett az állam.
Jupiter ascending: egy film, amit betáraztam a megnézendők listájába.

Megjegyzések