Terra Incognita


Slash | http://images.ebsco.com/

Az irodalom birodalma hatalmas. A filmeké is. A napokban botlottam bele egy slashről szóló cikkbe, és rá kellett ébrednem, hogy ez is olyasmi, aminek létezéséről a cikkig nem tudtam. Végigvettem, ugyan mivel vagyok még így részben vagy egészben, és a lista hamarosan kibővült.

Mangák

Nem kell megijedni, hallottam a kifejezést elégszer, és legalább ugyanannyiszor kevertem össze az anime-mal. Eleve ritkán találkozom a keleti kultúra termékeivel. Nem hajt a kíváncsiság, és nem fűt rajongás a japán munkák iránt. Ezek közé tartozik a japán képregény, a manga is. Állítólag történetileg sokat veszítettem, mert habár maga a stílus, és a karakterek megjelenítése nem nyerte el az ízlésemet, rengeteg értékes gondolatot, felfogást találhatnék bennük. Eleve más a keleti észjárás, másként interpretálja a nyugati dolgokat, hát még a saját agyszüleményeik milyenek! Bizonyára így van, nem véletlen, hogy mennyien imádják a mangákat.
Rácsodálkoztam, mennyi célcsoport szerinti fajta - kodomo, sónen, stb. - bújik meg a kifejezés mögött, és rezignáltan vettem tudomásul, hogy egyedül a hentai - mi más! :P - tűnt ismerősnek hallomásból, és ráébredtem, hogy a chibi is japcsizé.

Animék

Nem állíthatom, hogy nem láttam egyetlen animét sem. Gyerekkorom Dragonballja, Sailor Moonja levakarhatatlan jegy, később pedig Mijazaki Hajao munkáival kényeztettem magam, olyanokkal, mint a Vándorló palota, Chihiro szellemországban, Nauszika - A szél harcosai, Laputa Az égi palota. Az alapműnek tartott cyber film, a Ghost in the shell viszont nem talált utat hozzám. Egész egyszerűen nem találtam egyetlen kapcsolódási pontot sem ahhoz, hogy csatlakozzam azokhoz, akik odavannak érte. Én nem leltem meg benne az ehhez szükséges pluszt.


Virágozzék minden virág | lmbttransylvania.blog.hu
Felmelegedés


És itt most nem ökológiai értelemben értem, hanem lehullt szememről a hályog, és felfedeztem a különféle szexuális értelemben vett anime fajtákat. Veteránok csípőből mondják, mi az a yaoi, yuri, én viszont csak a szemem guvasztottam, amikor először rákerestem ezekre az idegen szavakra a neten. Aztán mielőtt elkönyveltem volna magamban, milyen furcsák a japánok, felvilágosítottak, nehogy azt higgyem, nyugaton nincs ilyesmi.
De van. Eleve a slash cikk is nyitogatta az elmém, aztán jött az LMBT - angolul LGBT -, ami a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberekkel foglalkozik, róluk szól, és nem csak nekik szól.
Ééés amikor utánanéztem ilyen témájú könyveknek, filmeknek, kiderült, én már láttam ilyet. Ha film, akkor ott a Kés/alatt sorozat, A pankrátor, A szolgálólány meséje(?), A zongoratanárnő, Az órák, Csajok a csúcson(?!), Csók Jessica Stein, Fekete dália, Frida, Iris, Lakótársat keresünk, Mona Lisa mosolya, Nők, Sin city(?), Tizenhárom, V mint Vendetta(?), Valami Amerika, Csengetett Mylord, Túl a barátságon, Billy Elliot, és mindaz, aminek a témája beugrik, de a címe nem. A kérdőjelek annak szólnak, hogy meglepődtem, amikor egy LMBT oldal ebbe sorolta őket, és elképzelhető, máshova is elkéne a rácsodálkozó jelecske. Könyveknél erősen rémlik a Suhog a selyem, libben a bársony, Melegfront, Halállal lakoljanak?, Júlia és Júlia.

Vakfoltnak is nevezhetném | http://www.terraincognita.co.uk/
Fehér foltok

Vagy a szégyenfalam alcím kifejezőbb lenne? SF műveket is írok, ehhez képest kimaradt az életemből a Dr. Who, Battlestar Galactica. Valahogy nem vonzanak. A Caprica pár epizódja képtelen volt kirángatni a közönyből, a Firefly mozifilm egynek elment, de nem terelt a kultsorozat karjai közé. Az Űrodüsszeia egyik része rémlik, de nagyon elvontnak tartottam. A Dűnét könyvben elmulasztottam, filmváltozatából egy részt láttam, azt is VHS-en. Felfordult a gyomrom, amikor a egyik szereplő szívcsapját kirántják és nyilvánosan elvérzik, nekem ennyi is elég volt belőle. Akkor is, ha nem ebben áll a világ lényege.
Könyvek, világok, amikbe belekóstoltam, de alulmaradtam: Banks Kultúrája (terjengős), Asimov Alapítványa (kiskamaszként nem ért fel hozzá az értelmem), Galaxis útikalauz stopposoknak (a filmet láttam, az angol humort kényszeredett mosollyal fogadtam), Marvel univerzum. A legutolsó azért érdekes, mert kisiskolásként én fogtam a kezemben Marvel képregényeket. Tisztán emlékszem rá, hogy a viharkeltő, villámszóró csaj, akit a filmekben Halle Berry személyesít meg, abban Ororo volt. Fogalmam sincs, mi lett ezekkel a kiadványokkal.

Trekker vagy nem trekker?

Öröknek tartják a Star Wars és Star Trek filmek harcát. Nos, nekem azon dőlt el, melyik oldalra csapódom, hogy melyikkel találkozom először. Az 1964-ben startoló ST-vel kerültem hamarább kapcsolatban és immúnisság tett 1977 robbanásával, a SW iránt. Ez van, ezt kell szeretni. És hogy ez hogy jön ide? SF nagy formálói, gondoltam megemlítem, rám melyik milyen hatással volt.

Megjegyzések