Barangolásleltár 2014/2

Hadd adjam hírül a 2012. évi Tengernyi Szó nemzetközi novellapályázat győztesének, Katja Kzenevicnek legújabb sikerét! Ő az egyik élő példa arra, hogy a költészet él és virágzik, sőt, neves megmérettetésekben sem szűkölködik, tudniillik első helyezett lett a Goran Tavaszán. Az 1964-ben alapított irodalmi díjról egyelőre horvátul lehet tájékozódni, de a Google Translator meglepően jól boldogul, ha nem a magyart, hanem az angolt választjuk fordítói célnyelvnek.

Sikeres és ifjú költőnő: Katja Knezevic | Photo: kulturpunkt.hr
Katja Staklene breze, azaz Üveg nyírfa című versgyűjteményével nyerte el a nívós díjat, és a lehetőséget, hogy műveit kiadják. A hírről bővebben itt lehet olvasni (horvátul, de az online angol fordítás elég pofás).Filmek

Kevés filmet nézek mostanság. Ha mégis bámulásra adom a fejem, vagy az Almost human sorozat, vagy a steampunk beütésű Dracula legújabb epizódjait fogyasztom el. Várom már a Trónok harcát, a Vikingek és A búra alatt 2. évadát, töprengek az American horror story felett, belekóstoljak-e, és sajnálom, hogy a Perception 2. évadát az első négy epizód kivételével csak angolul leltem fel.
Viszont itt vannak azok a filmek, amik mégis keresztezték az utamat:

Pompeii: az apokaliptikus pusztulás lenyűgözött, a vitatható szépségű főszereplőnő és a sztori mélysége már kevésbé.
Robotzsaru: rémálmaimban se kísértsen a robotrészektől lecsupaszított Murphy látványa.
Walter Mitty titkos élete: a róla megjelent kritikák elbizonytalanítottak, és alá kell támasszam, üres szólam az új Forrest Gumppal jönni. Álmodozás az élet megrontója, kivéve ha van egy valag pénzed pár részletet valósággá tenni.

Könyvek

Rados Virág - Bipoláris: nekem egy egocentrikus, hisztis, önmaga kínjaiban dagonyázó hajlamú csaj bontakozott ki, és nem tudom eldönteni, hogy bipoláris depresszió tényleg létezik, vagy az ilyen alkatú emberekre rásütnek valami orvosisnak, tudományosnak hangzó címkét, hogy elfogadják őket és legyen egy jó érv a tarsolyukban, miért viselkednek úgy, ahogy. (A hiperaktivitással, és a diszes gyerekekkategóriákkal is így állok)
Malala Juszufzai - Én vagyok Malala: míg másutt viszketegséget kapnak a gyerekek az isitől, Malala és családja a testi épségét is kockára tette azért, lakhelyükön tanulhassanak a gyerekek. A tudás hatalom, nem hiába fognak azok fejéhez fegyvert, akik birtokolják...
Silvanus - Az ajándék: egy könyv, ami erotikának adja el magát, de pornó. Nem sejtet, megmutat. Óriási különbség van a kettő között.
Dan Brown - Inferno: jól bevált recept szerint főzött művészettörténeti krimi.
Pergel Zsolt - Apácabordély: jó ötlet, gázul megírva. Élvezhetetlen, ami egy bordélynál hatalmas FAIL.
Pearson - Az imádott Jenna Fox: az idei év első meglepetése. Kedvenc témámat dolgozza fel: meddig mehet el a tudománnyal az ember a szülői szeretet birtokában?

NetWorld

Ebből több van, ami mutatja, böngészni gyakrabban szoktam.

Azt hiszed, a szerelem 2014-ben mindenhol ugyan úgy szabad választás, mint idehaza? Hát egy nagy frászt! Néhol a család a becsületgyilkosságtól sem riad vissza, ha úgy találják, fiuk/leányuk nem a hozzá illő személyhez vonzódik.
Vajon nagymamád/nagypapád mennyit gondol a szexre? Merthogy gondol, az szinte biztos, ne legyenek illúzióid. És ha nem csak gondol, hanem csinálja is? ;)
Legújabb zsibbadásom: fuck my life
Kinder meglepetés. Ez ütött. | manzardcafe.blog.hu

Megjegyzések