e-Nibela 2014-es éve


Ha lehet hinni a kvantumelméletnek, akkor 2014 volt, van, és mindig is lesz. Megemlékezem.Helyzetkép

Amikor ezt írom, az ágyamon ülök, hátam a falnak vetem - derekamat falvédő védi -, térdemen notebook, és az ortopédiaorvosom a tenyerét dörzsöli előre, mert ez a póz és ez a mód nem kedvez a gerincemnek.
Viszont nincs íróasztalom. Még.
Értékelhetném az évet, de nem vagyok Google Analytics. Ma még lesz róla szó, mert egy ideje egy kis kód révén igen hasznos elemzésekhez férek hozzá, ami jóval többet nyújt a Blogger alap statisztikájánál.

Lerovom tartozásomat

Mert ilyen is van. Volt pár dolog, amiről 2013-ban azt hittem, bele fog 2014-be férni. Mi jött össze belőle?

Megálltam sabloncsere nélkül. Fogok statisztikával foglalkozni, de csak kis színes gyanánt. Ígértem alkotói folyamatba betekintést engedő cikkeket, lettek:
Fejtegettem, micsoda írásaim vannak még elfekvőben, és mik a terveim velük. Nos, abból semmi nem lesz. Nemhogy 2014-ben de később sem. Nincs kedvem bajlódni az átírásukkal az új ötletek rovására, ráadásul olyan művekről van szó, amikbe elég nehezen tudnék visszahelyezkedni. Ha tudnék egyáltalán. Mai fejjel teljesen másként építeném fel a dramaturgiát, és olyan komoly műtétet hajtanék végre rajtuk, hogy az újjáépített sztori köszönő viszonyban sem lenne a régivel. Azt gondoltam, egyszer, ha lesz időm és kedvem belevágok, de nem. Ha van időm, akkor előretekintek, nem pedig a múltbéli történetekkel játszom Dr. Moreaut.

A Középföldén játszódó, Umbari História címet viselő fanfiction történetem kivételt képez. Nagyjából az egyharmadát sikerült átírnom, és azzal párhuzamosan blogregény formájában közzétennem. Aztán beláttam, nekem erre nincs kapacitásom. Ha ezen dolgozom, az új ötletek a képzeletbeli Záhony határátkelőnél vesztegelnek.

2014 meglepetései

A szándékos, aktív megjelenést célzó tevékenységemet szüneteltettem, mégis megjelent pár művem.

 • Falak mögött a világ SF antológia - benne Hozzáférés megtagadva című novellám az Ad Astra gondozásában
 • Új Galaxis 22. tudományos-fantasztikus antológia - benne Post somnus című novellám az Avana gondozásában (várható tényleges megjelenés 2015-ben)
 • Zsoldos-díj jelölés - az Új Galaxis 20. számában szereplő Műszakváltás című novellám körül lett váratlan felhajtás. Az írásról született kritikák: KRITIKA 1, KRITIKA 2, KRITIKA 3.
 • A Gömöri Hírmondó leközölte a Putnok város 25. évfordulójára szánt novellámat.
 • Ripacs vagyok - évek óta az első líra


Barangoltam, cikkeztem

Szó szerint az Ünnepi Könyvhéten jártam, megjelenés apropójából is, átvitt értelemben többször hangot adtam véleményemnek könyvekről, filmekről, internetről összeguberált dolgokról, aztán a végén könyveknél Molyra, filmeknél Facebookra váltottam:

BARANGOLÁSLELTÁR1
BARANGOLÁSLELTÁR2
BARANGOLÁSLELTÁR3
BARANGOLÁSLELTÁR4
MOLY

Cikkek terén a blogturnékat jártam körbe, és kortárssal való viszonyomat pedzegettem.

Az elemzés csodái

Blogom látogatói főleg hajdú-bihar megyei technofil nők.

Ezt még emésztenem kell | deviantart, insizwa

Legnépszerűbb keresőszavak, amik alapján a blogomra találtak:

 • slash symbol - egy szer használtam egy képet róla, és lám...
 • tél - aktuális, bár egész évre levetítve már kevésbé
 • 1 évforduló - aki romantikus elsőéves tippekért jött ide nem biztos, hogy várt eredményt lelte
 • ágyékon rúgni - ööö, ez nem egy BDSM oldal
 • múzsák lanttal - magyarházi lehetett?
 • úgy fenn mint lenn teljes film - film helyet elborult kisregénnyel tudok szolgálni

És 2014-ben ezekre kattintottak rá a legtöbbet:

 1. De, motiválj!
 2. Őszi nagytakarítás
 3. Lanttal, fejbe (ez biztos a múzsás keresés miatt történt)
 4. Mire gondol a hulló falevél?
 5. B, mint Barcelona
 6. Sorok mögött: szereplők a betűtípusok fogságában

Összegzés

Évről évre csökken a bejegyzések száma. Ez semmit nem árul el arról, mekkora alkotói tevékenység folyik a háttérben. 2011-ben megszaladtam, az újdonság varázsa arra ösztönzött, számolatlanul ontsam az írásaimat a netre. Majd munkába álltam, aztán az ingázás, és a hétvégi alkotói idő idén tett arról, ne a blogra, hanem magamnak írjak. Ezen tervezek változtatni, mert nem érzem elégnek az írásra fordított időt, és ha össze is hozom, az még nem jelenti automatikusan azt, megugrik a bejegyzések száma is.
Még keresem a hangomat. A módot, hogy tudatosabban alkalmazzam. Leginkább a társadalomkritika érdekel, és ha használok is sf elemeket, akkor azt annak szolgálatába állítom. Ez való nekem, ebben érzem otthon magam.
Mondták, időnként jó cikkek is születnek tőlem, az viszont másfajta hozzáállást és alaposságot igényel. Szeretnék még belőlük is, sokat, jót.
Vad kelet munkacímet viselő, önszórakoztatást szolgáló fanfiction regényem a végéhez közeledik. Ha befejezem, belevágok egy nem sf regénybe. Már alig várom! Sorsát pedig nem determinálom. Alkalmazkodom a ehetőségekhez, vagy ha azok nem tetszenek, teremtek újakat! ;)


Mesélj, milyen éved volt? Tavaly tettél ígéreteket? Mi valósult meg belőlük? Te hogyan összegeznéd 2014-et blogger/olvasói/alkotói szemmel? 

Megjegyzések