Lusta tanulságok

Én, amikor írhatnék is. Shame on me!
Ismered azt az érzést, amikor ráérsz, tele vagy ötletekkel, a laptopod is teljesen feltöltve, és alig várod, hogy hozzáláss az íráshoz? Na, én mostanában annyira nem. Pedig sok feltétel eleve adott.
Check list #1 - idő

Az van, hogy mostanában több időm van a szokottnál arra, hogy alkossak. Akár hétköznap is, és ez nem a munka után hazaestem, alig tudom világom állapotot jelenti. Régebben hétvégén ültem le ténylegesen írni, vagy szombaton, vagy vasárnap, hétköznap legfeljebb a vázlataimat csiszolgattam. Azt gondoltam, ha sikerül végre csökkentenem a bejárásra fordított időt, akkor az így nyert extra perceket konstruktívan fogom felhasználni: több közösségi élet. Több sport, mert akkor hétköznap is eljutok edzésre. Több alkotás, és nem kell hétvégéig toporognom. Erre mi történik?
Finoman megpárolom az agyam a Facebookon, aztán folytatom a műveletet egy kis dinszteléssel az RSS gyűjtőoldalam blogjaival/portáljaival/albumjaival. ha ez nem lenne elég, akkor még egy kis Facebook pirítás - főleg megugrott chat mellékízzel-, gügyüléssel pácolt funny/weird/interesting picture válogatások, fail videók. Lejátszok egy aktuális részt az aktuális online sorozatomból.
Vagy csak simán újabb pohár vizekért slattyogok a konyhába.
Bambulok ki az ablakon.
Pisiszünet.
Zenehallgatás fülhallgatóval a szoba közepén.
Házimunka egérút.
Minden adott, hogy műveljem szellemem, elsajátítsam a minőségi szabadidőtöltést, erre a lehető legrosszabb, legkisebb erőfeszítést igénylő lejtmenetet választom.

Checklist #2 - ötlet

Rengeteg ötletem van. Talán túl sok is. Jelenleg minimum 3 reménybeli történethez gyűjtök szavakat, mozzanatokat, fordulópontokat, hangulatelemeket. Tisztában vagyok vele, hogy az erre rendszeresített spirál kockás füzetben szereplő skiccek java sosem fog megvalósulni. Vagy nem úgy, ahogy azt én lejegyzetelésükkor képzeltem.
Velem néha megesik, hogy annyira várok valamit, hogyha megkapom - könyv esetén csak ki kéne nyitnom ahhoz, hogy elolvassam, vagy filmnél megvegyem a jegyet, hogy megnézhessem - visszafojtott lélegzettel mindent megteszek, hogy nyújtsam a megkezdésig az időt.
Ugyanez megy akkor, ha elkap a késztetés, juj, ezt vagy azt de jó volna megírni. Buzog bennem a vágy, én mégis visszatartom és várok egy napot, várok kettőt, egy hetet, aztán egy teljesen jelentéktelen pillanatban a billentyűzetnél találom magam és alkotok.
Vagy heverek az ágyamon, s olvasom a vágyott könyvet.
Vagy jé, ott vagyok a moziban.

Haha, nagyon vicces... | pinterest

Checklist #3 - laptop

Az enyém - notebook - négy órát bír egyhuzamban. Marha idegesítő, ha nyakig benne vagyok valamiben, erre felugrik egy kis figyelmeztető hang kíséretében az üzenet, your battery is low, plusz a fennmaradó enerdzsi % mértéke. Tuti, hogy írás közben akaszt meg.
És amikor épp nem ez van, mert tele az akku, mi jót csinálok? Lást egyes pont. Meg a kettes, figyelemelterelés folyamatban. 

Checklist #4 - alkotási vágy

Ez egy látens hármas pont, lásd ott. És erre jön a Face, ahol látom, más folyamatosan lovagol az ihlet hullámain, X plusz köteten dolgozik, Y plusz kötetét kiadják és aktívkodik, míg én odáig nem rugdosom el magam, hogy írjak.
Rendben, leszokom a kukkolásról. Más alkotásüteme nem az enyém.
Oké, nem kötelező írni. Ez csak egy lehetőség. De ha az ötleteimet én nem írom meg, akkor más sem fogja helyettem. És akkor hiába meredek rá a vázlatgyűjtő füzetemre, hogy basszus, ez tök érdekes, mért nem csináltam meg. Vagy hogy hey, tavaly egy kumma pályázaton nem indultam, idén megerőltethetném magam. Az sosem lesz, hogy valaki fölém áll és addig csesztet, míg meg nem mozdulok. Pdig meglebegtették már előttem, ha ebben vagy abban a zsánerben írnék valami jót(!), nem feltétlenül a merevlemezemig tartana az útja. Mást ez inspirál. Hát én meg csak hümmögtem, hogy jó, oké, van pár ötletem, de nincs kidolgozva, mikor lesz, nem tudom, blablabla.
Szánalom.

Konklúzió

Ellustultam. Itt a vágyott több idő, én meg lesek ki a fejemből. Folyamatosan tompulok, tunyulok. Eegen, ide jöhet a megoldásközpontú szemlélet a rinyálós problémaboncolás helyett.
Netes agymenés off. Kifogáskeresés off. Minden más, ami az alkotáshoz kell on. Mit nem lehet ezen érteni?
Haha, az írás nem megy önkényszerből. Sem. Persze, terjed a mém, hogy fogod magad, kezdj el írni, és hidd el, beindul a motor. Nem, nem indul be, ez nem minden esetben válik be.
Kikerültem egy önazonosságomat próbára tevő környezetből, és dögöljek meg, de az jobban rávett, írjak, mint a mostani nyugodalmasabb.
A szenvedés menekülésre, azaz írásra késztet. Én így működöm. Ha nincs mi elől menekülnöm, ha jól vagyok, hiába a sok ötlet, nem érzem égető szükségét, hogy kibontsam.
Szívás. Szívás?

A Checklist # ® a Cenzúrázva Izgatóság Nem Hivatalos Alumni Ügynökség bejegyzett védjegye.

Megjegyzések