Hogyan ne válj udvaronccá

A Zsáner Udvar, ahol te nem akarsz valahol hátul állni egy fáklyával
(Edwin Austin Abbey Hamlet Play Scene Painting)
Írsz és szeretnéd művedet egy napon könyv formájában is boltban/polcon látni? Szép terv, melyek bizonyos előkészületeket igényelnek. Emellett hű vagy elveidhez, és nem szeretnél korrumpálódni, protekciós hátszélen szárnyalni, mert hitvallásod azt, mindent tisztán a magad erejéből? Nos, volna pár javaslatom, hogy erényeden makula ne essék...
Még mielőtt fellélegeznél

A Zsáner Udvar keze messzire elér. Kezdjük azzal, hogy nem csak a szépirodalom az, ami magának követelheti a szakmai elit/ismertség létezését, bár főleg tőle hangos a média. Meg a fű alja, és a szép számmal termelődik a folyosói pletyka, és a közbeszéd, melyet sokan sem megerősíteni, sem cáfolni nem szeretnek. Oda nem szarunk, ahol eszünk alapon. Azt a kezet nem harapjuk le, ami etet bennünket, és hasonlók.  Meg a nyilvánvalót minek firtatni? Aki nem tudja, miért kéne felvilágosítani? Na ugye.
A Zsáner Udvarnak sok arca van és sok neve, így ha hű akarsz maradni elveidhez, erősítsd meg magad, mert nehéz utad lesz. Tudom, ezt magad választottad, és becsülöm elszántságod, hogy a megoldjuk okosba' maszek megoldások helyett felvilágosult szellemként lépsz az önmegvalósítás útjára, melyet ármány és szemfényvesztés kövez ki.

Az első és egyben legfontosabb

Kerüld a társaságot. A társasági élet hiányával megúszod, hogy azzal támadjanak, kegyekre, előnyökre vadászol. Ha követni akarod fényes belső iránytűdet, akkor ne járj az Udvarban, de még csak a Holdudvarban se. Ne akard, hogy megismerjenek és véleményt formáljanak rólad. Ne ismerjék műveidet, arról kritikát ne formáljanak és így nem tanulsz semmit, fejedbe nem ültethetnek nyugtalanító gondolatokat.
Ha távol tartod magad az Udvartól, annak megvan az az előnye, hogy azt sem tudják, hogy a világon vagy és alkotsz. Nem helyezed el magad a térképen, sőt, ne is kerülj fel rá egyáltalán, így mikor előbújsz az írásoddal, akkor megúszod a támadásokat, eddig szépen lapultál, vártál, mikor rukkolhatsz elő azzal, amit te akarsz. Megkíméled magad attól, munkádat megelőlegezett bizalommal fogadják, arra egyáltalán ránézzenek bokros teendők közepette. Te nem harcolsz a figyelemért, te nem akarsz megpuhítani senkit, te nem készíted magadnak elő az utat, téged nem vonz az előny az idegennel szemben. Te leszel az az idegen, akire hiába ragasztják a noname nevet, tudja kicsoda, és ehhez nem kell az Udvar megerősítése.

Rendezvény, ahova Te nem mész, de ahonnét nem is hiányolnak.
(painting by Wilhelm Gause)

További következmények

Ha nem érintkezel az Udvarral, akkor nem leszel tűzközelben, és nem érint meg a jól értesültség, bennfentesség illúziója. Nem profitálsz abból, hogy kiket ismersz, és azokról a személyekről mit tudsz. Nem lesznek rád hatással a trendek, az aktuális vélekedés és ízlés. Te a magad akarod megtudni, ki milyen ember, nem hagyatkozol mások véleményére. Nem akarod megkönnyíteni a saját dolgod, nem kíméletre gyúrsz, és nem félsz attól, hogyha hibázol, azzal a kiadás sikerességét kockáztatod.
Nem kapsz hasznos tippeket, nem ismered meg mások tapasztalatit a zsánerről, a kiadás folyamatáról. Nem spórolsz, nem érzed elpazarolt energiának, hogy mindennek magad jársz utána.
Nem jársz rendezvényekre: se könyvfesztiválra, se könyvbemutatóra, se pályázatosra, se zsánernaposra, se vitaestekre, se zsánerhez kapcsolódó előadásokra, beszélgetésekre. Nem építesz kapcsolatokat, nem smúzolsz, nem mutatsz érdeklődést, a lelkesedés legcsekélyebb jele sem fedezhető fel rajtad. Nem mész rendezvény utáni laza, kötetlen sörözésekre, akkor sem ha illik/így szokták, nehogy belefuss egy lehetőségbe. Kétségbe vonod ezek boldogulásra gyakorolt hatását. Pár hónap múlva nem nyílnak meg előtted ajtók, melyek létezéséről a külsősök nem tudnak, írásodat nem publikálják meghívásos alapon létrejövő, válogatott szerzőket bemutató kötethez.

A megúszás netovábbja

Rengeteg időd felszabadul. Nem csatlakozol az Udvarhoz kötődő közösségi oldalakhoz, nem lájkolod az Udvar tagjainak híreit, eseményeit, érdeklődését. Nem nyüzsögsz közösségi oldalakon, írói profilokon, blogokon, könyvek adatlapján, kiadók nyilvános felületén, olvasós-kritikaírós oldalakon, kiadói websiteokon. Udvarból származó művet nem véleményezel, nem osztasz meg, nem népszerűsítesz, játékokon részt nem veszel. Az Udvar érdeklődésébe vágó híreket nem osztasz meg tudatosan, nem választasz oldalt az aktuális vitáknál, azt sem tudod, min vitáznak éppen.
Nem posztolod, hogy éppen hol jársz a tevékenységedben, így együttérzést, tanácsot sem kaphatsz. Mivel nem teszel szívességet, így a jövőben te sem számíthatsz cserébe semmire, a szívességbank üres. Nem használnak, te sem használod őket. Kapcsolataidat nem az érdek hatja át.
Tudod, akikkel mégis tartod a kapcsolatod, azokkal nem érdekből lógsz, mert akkor is velük vagy, ha éppen nem akarsz tőlük semmit.

Piscis spes

Te hiszel és bízol. Magadban és a művedben.Főleg utóbbiban és annak átütő erejében. Neked ne jöjjenek a személyes kapcsolatban rejlő lehetőségekkel. Inkább múlik az időzítésen, hogy a szerkesztő gépén mennyire hasít a SPAM szűrő, és akinél landol a cuccod, napi hány darab segg műn vagy monoton szövegműtésen van túl, illetve mennyi a vére koffein tartalma és a pihentető alvással töltött órák száma. És az éves üzleti meg marketing tervet meg dugják fel a könyvelőnél, mert az Mammon érdeke, szóval neked azzal ne jöjjenek.
Te majd megmutatod, másképp is lehet. Félre a berögzült és mások által agyontaposott utakkal, a "sajnos így van ez, nem lehet mit tenni" felsóhajtásokkal. Nem nyalizol, nem vágódsz be. Járatlan utat a jártért el ne hagyj! A kétkedőket majd kiadott könyveddel fogod elhallgattatni, aminél külön és dölyfösen hangoztatod, hogy NEM magánkiadás.

A siker megidézése | blueflamemagick.files

Megjegyzések