A péntek, ami szombatig tartott

Örökpanorámás bizánci hajlék | pbs.twimg.com
Kijöttem az otthonom barlangjából, és elmentem Pusztai Andrea könyvbemutatójára. Régi találkozásra adott ígéretemet törlesztettem, és A zöld szemű kígyó körüli történéseket is az első sorból nézhettem végig.Irodalmi barkochba

Vannak írók, akik rászorulnak, hogy családtagjaikkal dúsítsák fel könyvbemutatójuk létszámát. A rokonok hálás közönség, jobb esetben elfogultak, rosszabb esetben teljesen hidegen hagyja őket a vérük írói tevékenysége és szolidaritásból - vagy mert rájuk rimánkodtak – odavonszolták a hátsójukat.
Nos, Pandi nem ilyen. Jöttek az olvasók maguktól, rajongók és bloggerek, érdeklődők és harmadik részre éhezők. Mellkashoz ölelt könyvek garmadája, visszamenőleg szignóért epedezve.
Stressznek nyoma sem volt, és ehhez nagyban hozzájárult a kérdező közvetlen, érdeklődő személye, Rozsonits Judit, aki még Csikász Lajos lámpalázát is sikerrel oldotta. A könyvbemutató első percében kiderült, Pandi és Judit között könyveken átívelő barátság feszül, és nem is interjú, hanem oldott hangulatú, nevetéssel tarkított beszélgetés kerekedett az Alexandra Pódiumon.
Próbáltál már úgy levezényelni egy könyvbemutatót, hogy magáról a könyvről csak rébuszokban beszélhetsz, nehogy elrontsd azok élményét, aki még nem olvasták? Lehetetlen küldetés, mintha névelemzést próbálnál írni arról, Akiről Nem Beszélünk (aka Voldemort), kissé kiherélte a lényegi kérdésekre adható válaszok repertoárját. Ebből kifolyólag felmerült egy olyan jövőbeli bemutató ötlete, amit csak azoknak ajánlanak, akik már átrágták magukat a köteteken, és akkor talán belevághatnak a téma elevenébe is öncenzúra nélkül.

Történetkollázs

A pódiumos debütálás a Szlovák étteremben folytatódott, az emeleten, humán kipárolgással körítve, zajfelhőben, sztrapacskával és sörrel leöblítve. Találkoztam Pandi druszájával, Pusztai Rea producer rel aki felvázolta a filmes pályáztatás annyira nem is zegzugos menetét, megismertem Kupeczik Márta Mária Guiness rekorder énekesnőt, és kiadósat beszélgettem Bakti Viktorral, akivel ezt már jóval korábban meg kellett volna tennem. Kaptam tippet munkacím utáni rendes cím választásra, láttam, hogy miképpen is zajlik a könyvesbolti dedikált példányok születése, ahogy azt is hogyan lehet fél óra alatt eltüntetni nyolc szerzői példányt egy asztalnál ülve.
Az írós témák kivesézésén túl a kiadás világának árnyoldalát is érintettük. Sajnálattal hallottam, hogy vannak kiadói munkások - nem a Goldbooktól -, akik jogosan és eredményesen fordulhatnának munkaügyi bírósághoz a foglalkoztatásuk körülményeit illetően, illetve, hogy vannak körök, ahol bevett gyakorlat a méltatlan alkalmazói habitus.  Ne legyen. A sarokba szorítható és kihasználható emberek csesztetése nincs rendben.

Ez a sok ember azért jött, hogy szétrúgja a feketéző kiadók seggét. | GeorgeBethanis 

Macskák, bor, Wekerle

Indítottad már a másnapot pezsgővel is tortával? Mondhatnád, hogy bejött az élet, és Pandinak be is jött, én meg mulatok a farvizén. Ám ennek története van! Hisz az ezoklisé szerint nem a cél az érdekes, hanem az odavezető utazás maga!
Sosem voltam partiarc, bulik állandó észtvevője, hajnalig tartó mulatságok alanya. A gimis introvertált, az egyetemista szobába kuckózó könyvmoly ezekből mind tudatosan kimaradt, ahogy az amnéziáig tartó alkeszpartikból is. Más utat jártam be, és pont emiatt találtam érdekesnek a hajnali fél háromkor elfogyasztott gyrost, az éjjelnappali dohánybolt felkutatását, és azt azt követő hajnali hármas szivar-szeánszt.
Amikor a hideg-módosított tudat aránya a hideg mérlegére billent, fogtunk egy taxit, és a késői óra ellenére egy igen kedves, udvarias taxis elröpített minket a fa lépcsőjű társasházak és a macskabundába bújt cukiságok szívébe.
Altató helyett karácsonyi égőktől csillogó bort fogyasztottunk, és asztma-alert miatt pedánsan kitakarított, portalanított szobában hajtottam álomra a fejem. Hamar eljött a reggel, és rendhagyó reggeli menüből választhattunk.
A rítusok fontosak. Átvezetnek egyik életszakaszból a másikba, beavatnak, és segítenek beilleszkedni egy új szerepkörbe. A pezsgő és a torta egy rítus fontos kellékei. Hagyományt teremtenek, megágyaznak a sikernek, és bár nem ezeken múlik, működik a mágia.

Utórengés

Rájöttem, hogy furább lehetek sok szemével, mint ahogy tisztában vagyok vele. Rájöttem, hogy mégsem vagyok annyira fura, mint ahogy képzeltem. Rájöttem, hogy az olvasók lehetnek lélegzetvisszatartva váró rajongók, akiknek már az is nagy kihívás, hogy odamenjenek a szerzőjükhöz dedikálásért, és lehetnek olyanok, akiket annyira beszippant a sztori világa, hogy minden éles részletre és változásra érzékenyek. Szerző legyen a talpán, aki állja a privát üzenetként megnyugtató morzsákért könyörgő ostromot!
Pandi példaértékű lezserséggel kezeli a helyzetet. Csak így tovább! 
 
Pandi lezserségének allegóriája | facebookreporter


Megjegyzések