Egy könyv nem könyv?

Egy könyv mind felett? | pixabay
Egy könyv nem könyv, avagy aki egyetlen írást tud csak a magáénak, az nem nevezheti magát írónak. Mert az író ír, folyamatosan, nem egyet, hanem többet, és... Beindul a definiálás, az Igazi Író zászlaja alá gyűlnek (igen, ez a klub továbbra is létezik, és mindent elkövet hogy saját létét igazolja), érvelnek és bizonyítanak, kitartóan és hangosan, mert akik elég hangosak, elég feltűnőek, és ha elérik a kritikus tömeget, célt érnek. Az Igazi Író megszületik, kár, hogy tábortól függően mindenki mást ért alatta.
Vagy talán mégsem...?
Lássuk, mid van

Hát megérkeztél. Megírtad a műved, átverekedted magad a Zsáner Udvaron, a bétázóidon, a saját idegbajodon, elérted, hogy fogadjunk, tehát meglehetősen küzdelmes időkön vagy túl. Mi, itt a Több Dobás Kiadónál most már igazán kíváncsiak vagyunk a munkádra. De mielőtt belekezdenél, szeretnénk jobban megismerni. Mint embert, mint szerzőt. Ugye, hívhatunk írónak? Mosolyogsz, tetszik. Örülünk, ha hozzájárulhattunk ahhoz, kellemesebben érezd magad nálunk.
Szóval, vágjunk is a közepébe. Mik a jövőbeli terveid? Ne ijedj meg, elég ha öt év távlatában elmeséled, hogyan képzeled írói munkásságodat. Ismét mosolyogsz. Ugye, milyen jól esik, ha írónak neveznek? Szokjad, ez most már így lesz.

A Nagy Előbújás

Olvastuk ám a szinopszisod, igazán ígéretes az írás, illik a szortimentünkbe, a kínálatunkba, a megfelelő szerkesztést követően szívesen kiadnánk. Érdekes felfogásod van, a többi írásodon is átüt?
Nincs több írásod? Mondd azt, még nincs. Hiszen az író ír, és ugye, az előbb megbeszéltük, te író vagy.
Szóval akkor sincs. Szerintünk egy picit elhamarkodottan nyilatkozol. Ez sok kezdővel előfordul. Hegyekben állnak az ötleteik, csak egy kis biztatásra, az első könyv sikeréből fakadó önbizalomra van szükséged, és persze a Több Dobás Kiadó finom noszogatására, hogy fogj bele bátran a következő műbe.
Hogy neked nincs több vázlatod? Nem is gondolkozol rajta? Miért nem? Te ezzel az egy művel kívánod megalapozni az íróságodat? Pardon, nem megalapozni, hanem betölteni.

Valami hasonlóra gondoltunk... | pixabay
Egyből, torokra

Hogy is mondjuk, hogy meg ne sértsünk... Mi, itt a Több Dobásnál több-ben gondolkozunk. Ugye, érted a különbséget a több és az egy között? Helyes. Ó, mi teljesen megértjük, hogy úgy érzed, te egy műre vagy kalibrálva, ez lesz életed egyetlen és egyben fő műve, de szeretnénk rávilágítani a tévedésedre.
Mi még olyat nem láttunk, hogy egy író csak egy könyvet tudjon megalkotni és aztán szomorúan közölje, kifogyott a szuflából, ez az egy történet mocorgott benne, amit ki is írt magából, legyünk szívesek most már békén hagyni. Ez egészen másról szól, amit úgy hívnak, lustaság. Az írók szeretik, ha kicsit körülrajongják őket, ha faggatják, min dolgoznak, hol tartanak, mi történik a hősükkel  a következő kötetben. Már az ördög is megmondta az Ördög ügyvédjében, a hiúság a kedvenc bűne az összes többi közül. De ez nem hiúság. Ez méltó becsvágy. Mindenki jobbá akar válni, mint ami. Az írók sem kivételek. És abban megegyeztünk, te író vagy, ugye? Akkor, légy szíves, nyilatkozz is akként.

Igazi csak Egy van

Az igazi író nem fullad ki az elő munkája után. Ötletel, gyakorol, egyik műbe kezd bele a másik után, és a jobbnak gondoltakat megmutatja a kiadójának. Persze erről majd mi eldöntjük, valóban megüti-e azt a szintet, amit méltónak találunk a Több Dobás nevéhez, szóval, ez nem úgy működik, hogy a szerző hátradől és pihen. Kiadták a könyvét, fogadhatja a gratulációkat, piszkál kicsit online könyves játékokban, dedikál egy picit, és lógathatja a lábát?
Ha ennyiben hagynánk, a Több Dobás lehúzhatná a rolót.
Erőltetnénk a szerzőket a folyamatos publikálásra? Te valamit összekeversz. Az inspirálás, bátorítás nem írásra való kényszerítés. Mondom, egy írónak mindig van ötlete, mi csak támogatjuk őt a kiadási döntésében. Meghallgatjuk őt, ahogy most téged. Figyelj ránk, érdemes: egy könyvre feltenni az életműved nagyon rizikós. A legritkább esetben születik olyan könyv, ami annyival magával ragadja az olvasóközönséget, hogy világra szóló siker válik belőle. Ezzel nem azt mondjuk, nem lenne meg rá az esély, te is közéjük tartozz jövendőbeli könyveddel, de a statisztikák ennél lényegesebben kijózanítóbbak.
Vannak egy könyves sikerek, ismerjük az interneten keringő válogatáslistát az egykönyves szerzők műveiről, de ők a kivétel. Ismétlem, kivétel, nem pedig szabály. A zöm örül, ha élete iksz számú regényéből egyet emlékezetbe vés az utókor. De ha nem, akkor sem bánkódunk, hiszen megvalósult az álma: publikált! Eljuttathatta világát másokhoz, és mi is vele örülünk, ha látjuk, nő az olvasói tábora.

Adj esélyt

Adj esélyt az olvasóidnak, hogy jobban megismerjenek! Egy mű nem lehet elég ahhoz, teljesen bebarangolják a világodat! Számítsd rá, hogy fel fogod kelteni az érdeklődésüket. Igen is többet és többet akarnak tőled olvasni, és ez jó, nagyon jó! Lesznek, akik csak és kizárólag azért keresik az írásaidat, mert megtetszett nekik az egyedi látásmódod, írói hangod, történetfűzésed, a témák, amiket feszegetsz, a kaland, amire elviszed őket! Ne okozz nekik csalódást azzal, hogy egy könyv után elhallgatsz, és elveszítik veled a kapcsolatot!
Az ember társas lény, léte emberi kapcsolatok hálójában telik. Ez ad neki erőt, ez tartja mozgásban. Vétek lenne szándékosan kilépni belőle.

Félre a rizsával

Elbizonytalanodtál. Megértünk. Tudod, nem szívesen terheljük a szerzőinket tőlük idegen részletekkel, de a kiadás kőkemény üzlet. Üzleti szempontok alapján kell meghoznunk a döntéseinket. Szükségünk van az évente, kétévente publikáló szerzőkre. Nem pazaroljuk feleslegesen az erőforrásainkat évente új szerzői gárda felkutatására.
Üzleti alapon működünk. Profitmaximalizálás, költségminimalizálás. Tiszta sor.
Az egykönyvesek nagyon sokat kivesznek belőlünk. Egykönyvesnek nehezebben írnak recenziót, sok adminisztrációs terhet teremt, és nem ad lehetőséget arra, hogy brandot építsünk a szerzőnek. Tudod, azt csak több kötettel rendelkezőknél lehet...
Azt mondod, hogy ez egy sznob hozzáállás? Egy könyv nem könyv egybecseng azzal, egy gyerek, nem gyerek? Inkább ne menjünk aktuálpolitikai irányokba, szeretnénk, ha a kiadó szemszögéből néznéd a dolgokat. Egytörténetes szerzőkkel nem érdemes egy kiadónak se leállni. Sajnálom, ha ezzel csalódást okoztunk, de ezek tények. Az írók nem mehetnek el a kiadói szempontok mellett. Tudomásul illik venniük. Így működik a világ.

Egy könyvesnek ez való. | pixabay

Istenhozzád

Sehogy sem sikerül meggyőznünk téged? Sajnálom, igazán. Amit írtál, az jó, nagyon jó. Kár, hogy csak ebben az egyben gondolkodsz. Nem tudod, mit hagysz ki, nem tudod, miben nem adsz magadnak több esélyt...
Tévhitben élnénk? Érdekes elgondolás. Más utat keresel? Sok szerencsét.
Persze, feltöltheted a műved a netre, de a Molyra sosem jut be ISBN szám nélkül, és csak az a szűk kör fogja olvasni, aki az oldaladra vetődik. Persze, kereshetsz magánkiadót, de akkor sosem fognak a pályatársak elismerni valódi írónak. Az igazi írónak fizetnek, és nem ő fizet a kiadásért... Persze, kiadathatod e-könyben, de a papírnak van igazán hagyománya, az megfogható, azt könnyebb kivinni egy könyvfesztiválra, és nagyobb eséllyel kap megfelelő szerkesztést, lektorálást. Hogy a digitális, meg a papír csak felületek volnának, és a minőség az, ami számít? Örömmel egyetértenénk veled, de a számok nem ezt mutatják... Hogy íróvá a szöveg célja tesz, nem az ISBN, nem a felület fajtája? Örülök, hogy megismerhettünk, isten veled.

Egykönyvesek listái: egy, kettő, három

Harper Lee és a Menj, állíts őrt!-esete

Sokat írók és a főmű

Megjegyzések