Légy résen! - tippek a csaló ügynökségek kiszűrésére

Keresni, kutatni! | pixabay

Úgy döntöttél, belevágsz, és egy életed, egy halálod, irodalmi ügynökkel szeretnél együtt dolgozni. Remek, ezekre figyelj, hogy kiválaszd a neked valót.

Minden kezdet benéz

Angolszász területen tartja magát a mondás, hogy ügynök nélkül nincs kiadás, és ez ott igaz. Az viszont mítosz, hogy addig nem lesz ügynököd, amíg nem publikáltál. Ígéretes, sikerre hívatott írást nem fognak azért elutasítani, mert elsőkönyves vagy.
A hazai helyzet annyiban különbözik, hogy a kiadók sokáig vacillálnak, mire bevállalnak egy kezdőt, nehezen szavaznak neki bizalmat. A kezdő kockázat, még nem tudni, mit lehet belőle kihozni, hosszú távon is lehet-e rá számítani, és az üzleti világban működő szervezetek a kockázatminimalizálás elve szerint működnek. A semmiből előbukkanó tehetség olyan, mint a fehér holló, így ha fel szeretnéd magadra és munkádra hívni a figyelmet, előtte érdemes pályázni, novellákat megjelentetni. Látszódj! Mutasd meg a tehetséged, stílusod! Halljanak rólad a munkáid által! A szakma figyeli a saját zsánerükben születő friss megjelenéseket, díjakat, és ahol felcsillan egy érdekesebb mű, onnantól nyomon követik az írója sorsát. Ha ezek után jelensz meg náluk kiadás után érdeklődőként, már egészen más helyzetből indulsz, addigra van egy portfóliód, amit felmutathatsz.

Minél több választ kapsz, annál jobb. | pixabay

Nyomozgatni, hú, de jó!

A legjobb amit magadért tehetsz, ha háttér ellenőrzést végzel. Ne sajnáld rá az időt: mielőtt bármelyik ügynökséggel felvennéd a kapcsolatot, járj utána, kik ők.

Ha egy ügynökség már egy ideje működik, annak története és nyoma van. Tevékenységük követhető, és a legtöbb helyen a honlapjukon feltüntetik egy lista formájában: eddig milyen műveket adtak el, kik voltak a szerzőik, mely kiadókkal állnak kapcsolatban és mely zsánerben mozognak. Egy évben minimum tíz eladás az ideális. Az ilyen nyilvános listák nem csak arról informálnak, mit csinálnak, hanem hogy lásd, az adott ügynökség mire képes. Olyanra van szükséged, akinek a céljai egybeesnek a tieiddel. Például te nagy kiadóhoz szeretnél bekerülni, de ha azt látod, hogy a kinézett hely csak kisebbekkel áll kapcsolatban, akkor az nem passzol hozzád.

Nem lelsz teljes tevékenységlistát az ügynökség honlapján? Várj még a gyanakodással, elképzelhető, hogy belső szabályzat nem teszi lehetővé, mindent kitegyenek. Például nem fedhetik fel azokat a szerzőket, akikkel ugyan szerződésben állnak, de az írásaikat még nem adta ki a kiadó. Aztán azért is visszatarthatnak érzékeny információkat, hogy elfedjék azt a referenciavadászok elől. Többször előfordul, hogy az ügynökséget keresők először a már velük kapcsolatban álló szerzőket környékezik meg plusz tudnivalókért. Viszont a legutóbbi sikeres eladásokról illik kitenni valamit.

Bátran kérdezz értékesítési eredményekről! Ha nem válaszolnak, vagy bizalmas információként elutasítják a válaszadást, üssön szöget a fejedben a hozzáállásuk. A válasz megtagadása csekély sikert rejthet, vagy nem a megfelelő kiadókkal állnak kapcsolatban. Ha adnak is információt, járj utána ezek hitelességének. Akad, ahol feldúsítják a listát, hogy jobb színben tűnjenek fel. Nézd meg, a feltüntetett szerzők és címek valódiak-e, és hogy tényleg annál a kiadónál kerültek-e kiadásra, mint amit állítanak. Ezen a ponton előfordulhat olyan, hogy a feltüntetett kiadó rossz hírű, vagy kicsi.

Az ördög és a részletek. | pixabay

Lényeges apróságok

Pár jó ha tudod, amikhez viszonyíthatsz, illetve amik előkerülésekor inkább nézz másik ügynökség után:

Az ügynökségek jutaléka általában államon belüli megjelentetések esetén 10-15% között mozog, de inkább a 15% felé hajlik. Sikeresebb ügynökségeknél a 20% sem ritka, itt érdemes megfontolni. Államon kívüli, azaz külföldi tevékenység esetén ez 20-30%-ra ugorhat. Elsőkönyvesként azt mondják, téged csak magasabb jutalékért vállalnak el? Miért kéne büntetni azt, ha valaki új? Esetleg 10% körüli, vagy annál alacsonyabb jutalékot emlegetnek? Ez vagy a tapasztalat hiányából fakad, vagy később járulékos díjakkal kell számolnod.

A kéziratügynökök jutalékánál a 10% a maximum.

Kapd fel a fejed, ha szerkesztést ajánlanak pénzért. Ha ebből az ügynökség pénzt keres, honnan tudod, hogy ez tényleg a te érdekedet szolgálja és nem az ő zsebét dagasztja?

Amelyik ügynökség arra kér, hogy küldj hosszú önéletrajzot fotóval, kísérőlevéllel, díszes papíron, az nem hozzáértő. Egyetlen profi hely sem vár egy ennyi mindent ilyen formában.

Az ügynökség úgy hirdeti magát, hogy újakra szakosodott? Szinte borítékolható, hogy tapasztalatlan szerzőkre vadászik, és díjfizetés lesz a vége. Egy bejáratott ügynökségnél általában 1%-ot tesznek ki az új szerzők. 

Az ügynökség a költőkre tette fel a munkásságát? A versek kiadása a kis kiadók terepe, ahhoz pedig nem kell ügynökkel rendelkezned. Aki mást állít, az amatőrökre vadászik, és hogy díjat húzzon le a költőkről.

Az ügynökség szeretné Hollywoodba vinni az ötleted? Kiadatlan munkákkal ez nem szokás.

Egyik felfújt ígéretet teszik a másik után? Tuti bejuttatnak nagy helyre, a siker egy karnyújtásnyira? Szállj le a felhők közül. Egyetlen ügynökség sem tud semmit garantálni. Ha úgy érzik, gyenge az írásod, meg sem veszik. Ha látványosan lehordják a munkád, ez egyrészt fakadhat abból, hogy az ügynök inkompetens, másrészt korábban rossz tapasztalatokat szerzett. Ha ezek tetejébe olyan szerződést tesznek eléd, amiben felmentik a kiadót az eladási sikertelenség alól, az bűzlik csak igazán.

Mindenhol az ügynökség hirdetése jön veled szemben? Google ads, helyi lap, és más fizetett felületek? A nívós ügynökségeknek nem szokás ilyen eszközökhöz nyúlni.

Egy ügynökség maga keres meg? Nagyon ritka. Ha van szerzői blogod, esetleg benne voltál a médiában előfordulhat, de általában üzletszerzésről szól az egész. Azt szeretnék, regisztrálj náluk, mert akkor kereskedhetnek az adataiddal.

Néhány váratlan költség felmerülhet, ami rendes ügymenet esetén nem: másolási feladatok, postázás, távolsági hívás, utazási költség, tengeren túli/egyéb nemzetközi feladatot is el kell látniuk a veled való munka során. Ez teljesen rendben van, és a gyakorlat azt mutatja, ezeket a költségeket felhalmozzák, és a siker árából vonják le, nem fizettetik ki veled szebből, ráadásul ezek minimális összeget tesznek ki.

Útravaló

Légy felkészült, mert ha te nem vagy, más nem lesz helyetted. Légy önálló, ne szorulj rá arra, hogy folyton fogják a kezed. Javaslatot, tanácsot kérni szerzőktől, akik mögött ügynökségi tapasztalat áll mindig jó ötlet, de ha magad is utánajársz a tényeknek, az még jobb.
Korábbi írásaim a témában:

Itt az előny, ott a hátrány

Megjegyzések