Pénz, olcsóság, diadal? - POD

Hogy ne így érezd magad. | photo: Mike Melnotte
A hegyekben álló könyvkupacok ideje lejárt. Egy jó ideje a POD (print on demand) technológia is megjelent a piacon, érdemes tisztában lenni a tudnivalókkal.

Mi fán terem?

A POD röviden és tömören az igényre történő nyomtatást jelenti. Több kiadó - főleg magánkiadók, szerzői kiadók - szakosodtak rá, és ez annyit tesz, hogyha abban állapodtatok meg, 1000 példányban kiadják a könyved, akkor raklapnyi mennyiség helyett csak akkor indulnak be a nyomdagépek, ha befut egy megrendelés. Mindaddig, amíg ez nem történik meg, pdf formában tárolják az írásodat. Aki szerzői kiadást választ, hatalmas előnyre tehet szert vele: kevesebb költség, magasabb jogdíj, szabadabb kiadási szerződés.

Mellette

Jogdíj tekintetében szerzői kiadási modellben magasan többet kaphatsz kézhez, akár 50, 60, vagy 100%-ot is, attól függően, miben egyezel meg a kiadóddal. Azzal aligha mondok újat, hogy minél közelebb veszik az írásod a forráshoz (pl. a kiadódtól, nem pedig a sokadik viszonteladón keresztül), annál nagyobb hányada jut el a bevételnek hozzád.
Ha ügyes vagy az internetes marketingben, és szívesen vezetsz írói blogot/honlapot, kinyílik előtted a világ. A POD pont egy olyan forma, ami itt érvényesül a leginkább. Pezseghetsz az online olvasói közösségekben, felhívhatod a figyelmüket a munkádra, kapcsolatot tarthatsz bloggerekkel, akik népszerűsíthetik az írásod. A szájról szájra járó hírnek még mindig nagy értéke van.
Ha bejönnek a számításaid, és kecsegtető ajánlatot kapsz hagyományos kiadótól, nincsenek kezedet gúzsba kötő szerződéselemek, nincsenek fizetendő extra díjak az istenhozzádért, hamar felmondhatod a szerződést.

Akadhat pár buktató. | photo: Mike Melnotte
Ellene

Elsőre minden frankón hangzik: egy minimális összeg fejében remekbe szabják az írásod, átkonvertálják pdf-be és már csak várni kell  a megrendeléseket, amikor is papír formát ölt a mű, dől a honor, hasítasz.
Kezdjük ott, hogy a POD-ban érdekelt kiadók többféle csomagot kínálnak. Az alap valóban olcsó, de abban tényleg csak minimális tevékenységek - tördelés, konvertálás, elérhetőség biztosítása - szerepel, a borító sablonválasztás alapján születik, szerkesztés nincs, magánkiadásban kapsz 10 szerzői példányt és kész. Ha egyedibb megjelenést és extra szolgáltatásokat szeretnél igénybe venni, az ár hirtelen megugrik. Elképzelhető, hogy a szerzői példányokon túl kizárólag kedvezményes (40-50%) áron jutsz a könyveidhez, így ha bloggereknek vagy szakmai ajánlót íróknak is küldenél belőle, az már a zsebedre megy.
Aztán jön a könyv fogyasztói ára. Amit anyagköltségen megspórolsz, azt majd itt fizettetik meg. Mint már korábban is írtam, kis példányszámok miatt átállítani egy teljes nyomdai gyártósort sokkal többe kerül, mint egy nagy példányos tételt (sarzs) kinyomni, ennek plusz költségét pedig a könyv bolti árán hajtják be. Simán előfordul hogy míg egy nagytételben kinyomott könyv 2500-3000 HUF, addig egy POD-ben létrehozott 4500-5000 HUF, vagy még több!  Vajon hányan engedhetik meg maguknak hogy regényenként ennyit kiadjanak?
Tegyük fel, az ár kihívását is leküzdötted, mi lesz az eladhatósággal? Egy POD könyv nem csücsül a boltok polcain, hogy felhívja magára a figyelmet, mégis, hogyan viszed hírét akkor, írtál egy remek könyvet, amit érdemes leolvasni? Ráadásul a nyomtatott sajtóban sem kapkodnak a lehetőségért, hogy POD könyvről írjanak, gyakran a hagyományos keretek között világot látott regények (pláne, ha zsánerirodalmiak) is küszködnek az újságos hírverésért. A hirdetőkkel való küzdelem nem a POD-nak kedvez.
Menjünk tovább, mondjuk ebben is felveszed a kesztyűt, mert hajt az álom, így felfigyelnek rád a hagyományos kiadók. Amennyiben több ezer példányos eladással járó sikert érsz el, ez nem is olyan rossz elképzelés. Ha viszont alig száz-kétszáz kötetnek sikerül olvasót találnia, akkor aligha válnak valóra ezek az álmok.

A tudás hatalom. | photo: Mike Melnotte

Területek, amiken feltétlenül kutakodj

Örökzöld, kikerülhetetlen pontok is lesznek benne, rögtön az első:

  1. Vállalati háttér: a POD-val foglalkozó cég mióta létezik? Elég stabil ahhoz, hogy akkor is szerepeljen a piacon, amikor végre várnád a könyved megrendeléseit? Ha eltűnnek a süllyesztőben, lesz egy pdf-ed, de senki, aki foglalkozzon vele...
  2. Miket publikáltak eddig és hogyan teljesítenek a piacon? A legegyszerűbb, ha szerzel egy példányt és megvizsgálod külső-belső minőségre. Amit ott látsz, valószínűleg azt kapja majd a te könyved is. Örülnél, ha a tiéd is úgy nézne ki?
  3. Milyen a felkínált szerződés? Milyen jogokról mondat le, milyen egyéb kikötéseket tartalmaz? Mennyi időre szól, és hogyan tervezik a terjesztést megoldani?
  4. Anyagiak. Mennyi jogdíjat fizetnének neked? Mennyi szerzői példányt kapnál, ha kapnál?
  5. Mennyire kapsz szabad kezet a kiadásban?
  6. Hogyan kell eljuttatnod hozzájuk a kéziratot? Csigalassú online felületen, ahol akár el is veszhet, amit beküldtél? Elég modern világban élünk ahhoz, hogy ne ezen vérezzenek el.
  7. Határátlépések korrekciónál: mi történik, ha az ingyenes javítási limitet átlépi a szöveged?
  8. Szerkesztés: foglalkoznak ilyesmivel? A legtöbben nem, a jobbak felhívják rá a figyelmed, fogadj szerkesztőt, és nézesd át vele a munkád. Minden egyes benn felejtett ordas hiba a te renomédat csúfítja.
  9. Tisztában vagy vele hogyan és hol adják el a könyvedet? Ha gőzöd sincs az alapokról sem, inkább kerüld a POD-t. Oké, megúszod, hogy egy garázs legyen tele az eladatlan könyveddel, de így is rengeteg fejfájást okozhat a sok utánajárás, szélmalomharc. Tudod, hogyan érd el a célcsoportodat? Készen állsz, hogy önmarketingbe vesd magad?
  10. Tisztában vagy vele, hogy sok kritikusnak és könyvesboltnak szálka a szemében a POD könyv? Mi a garancia arra, hogy amikor boldog-boldogtalan önkiad, a te írásod majd ledönti az előítéleteiket? Rengeteg a szemét, a pénzért magát írónak tituláló tehetségtelen dilettáns, az általuk létrehozott rossz hírben fel kell kötnöd a gatyád. A boltok eleve ferde szemmel nézhetnek a könyvedre, mert magasabb az ára, mint amit eladhatónak tartanak. Számolj vele, más mércével állnak a POD könyvekhez, mint a hagyományosokhoz.
Minden kiadás formának megvan a maga előnye-hátránya, nehézsége és könnyebbsége. Ha hiszel a könyvedben, ha felteszed rá az időd, ha saját magad kezébe akarod venni a  kiadás ügyét, és készen állsz a kihívásra, amivel ez jár, vesd magad bele a POD-be. Ha viszont mégse, akkor se csüggedj. A könyvkiadáshoz számtalan út vezet, talán egy másik jobban passzol hozzád.Forrás 1, Forrás 2


Megjegyzések