Nincs megállás


2017 valóban a motiválás évének bizonyult. Belső buzgólkodásom formált, felemelt, és a következőkre hagyott időt:Fejtegetésre

Ezek mellett önállóan is megpiszkáltam az egykönyveseket, a kezdő szerző alkalmazkodása mögötti okokat, a hétköznapi lelki nyomortÖrültem, és persze mellé írtam a mindenhol jelenlevő, mindenhová beszivárgó, ártatlannak látszó, főleg friss pályázati nyertesek körül gazként feltörő marketingről.
Cikksorozatot indítottam irodalmi ügynökségekről (1234), költőket és irodalmi pályázatokat érintő átverésekről, fizetett írói szolgáltatásokról (1234), magán (12) és szerzői kiadásról (123). Belekezdtem a közösségi könyvkiadás ismertetésébe (12), melynek folytatása következik.

Körbejárásra

Kirándultam számos helyen, anyaggyűjtési szándékkal múzeumokban (Magyar Nemzeti Galéria, Néprajzi Múzeum, Sziklakórház, Várkert bazár) jártam, ellátogattam a kisoroszi zsánerirodalmi táborba (kiváló alkalom lemérni, mennyire vagyok szociális és helyzetkomikumokkal gyarapodik a közbeszéd), és részt vettem egy írós tanfolyamon (végre sikerült meghaladnom önmagam és rájönnöm, mely eszközök rossz használatával/hiányával mentek félre régebbi írásaim). Kinéztem a 24. nemzetközi könyvfesztiválra, sőt a 9. Pozsonyi Piknikre is, igaz, ott főleg a flódnira és a Frida Kahlo sminkelésre összpontosítottam.
Novellákat bíráltam a Libellus Magazin irodalmi pályázatán. Figyelemmel követtem és követni fogom ezután is a FIÓK-ot.

Olvasásra

Szórakozva tanulni, tanulva szórakozni. Akadnak könyvek, amik önkéntelenül is csiszolnak saját írói eszköztáramon, akár úgy, hogy jó példával járnak elől, akár úgy, megmutatják, mire figyeljek, nehogy hasonló hibába essek. Idén nagy hatást gyakorolt rám Sofi Oksanen (felfejti a valóság szövetét), Megan Abbott (a nyomasztás delejes táncába hív), Donna Tartt (szavai atmoszférateremtő erővel bírnak). Rokonszenvesnek találtam Naomi Novik Rengetegét (hibáival is kerek egész), Halász Margit A vörös nyelvű párducát (korokon átívelő, népies ízű, szépirodalmi köntösben rejtező hajdúsági mágia). A fantasztikumnak kihívást jelentek: olvasmányaim közé több is bekeveredett, emlékezetessé viszont kevés vált.

Írásra

Második helyezést értem el a Próza Nostra Arany 200 – Balladaremix című novellapályázatán Madárról madárra című írásommal.
Személyes néphagyományokon urban fantasy projektem alakul, mélyül, a vadhajtást keményen metszem. Szükséges. Az őszi napforduló előtt csapott rajtam végig legfrissebb tanulságom: írás közben könnyen elszaladhat a gyeplő. Olyan elemi hibát vétettem, amire igaz: "Más szemében meglátja a szálkát, a magáéban a gerendát sem veszi észre." A mindent átvészelő, túlélő, agyonterhelt főszereplő nem hős, nem méltó csodálatra, szimplán hiteltelen. Rég halottnak/bomlott elméjűnek kéne lennie a történések árja után. Törést okozott nálam, törést olvasómnál. Arra se árt odafigyelnem, ne akarjon sokat a magát írónak nevező szarka, mert azzal túlzsúfolja a történetet és leszakad a farka. Több történetbe elegendő ötlet egy műbe szuszakolása borítékolható "hova soroljam?"-katasztrófát eredményez.

Mozgóképre

Senki se becsülje alá a sorozatok, filmek szemléletformáló, élményadó jelentőségét. A The OA eseményei különös hangulatú világba vezettek, kellő elvontság nélkül értetlenség a jussod. A Fauda belülről mutatta az izraeli-palesztin vita szereplőit, értékesebb a Homelandnél. Az Atypical felcsillantja, milyen aspergeres kamaszként a világ. Az év pozitív fantasztikus példája a Star Trek: Discovery (fárasztóan fanatikus klingonok, tipikus föderációs ideológiát szétzúzó kutatóhajó), a Stranger things (retro borzongás) a negatív viszont a B-kategóriát súroló Philip K. Dick Elektromos álmai (hiába a név ígérte minőség, képtelen felvenni a versenyt a Black Mirrorral).
Filmek terén a Számi vér jó érzékkel tárta fel a svéd-számi ellentéteket, skandinávoktól nem várt rasszizmust és az önmegvalósítás nehézségeit; A testről és lélekről a neurotipikusoknak szóló, átlag szexuális igényt kielégítő végződést leszámítva gyönyörű, érzékeny rezdülésekkel teli történet; A cure for wellness pedig tovább erősített az eldugott svájci völgyekben álló magánszanatóriumok hátborzongató kisugárzásán.

Virágzásra

Terveim felfeslenek, akár a bimbóba zárt virág napvilágra törő szirmai. Írok, mint eddig, és erős a szándék, ennek privát kereteken túlmutató nyomát hagyjam. Pár érdemesebb novellámat online leközlésre alkalmas formába rázom, izgalmas pályázat esetén pályázom. Ápolom a kapcsolatot a szerzőtársakkal, mert élvezem, és nem várok cserébe semmit. Befejezem a közösségi könyvkiadás cikksorozatomat, kitérek az interaktív regényírásra, és elmerülök benne, mennyire fontos vagy nem fontos, hogy egy szerző szimpatikus legyen.


Korábbi évek: 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011

Megjegyzések