Sorok mögött: hogyan szabotáld könyvbemutatódat

Hadművelet indul!
Új év, új téma, új sorok mögött. Ha utálod a könyvbemutatókat - már a gondolatától kiütéseket kapsz -, a máséra se jársz és a tiédre se akarod, hogy eljöjjenek - vagy ha már eljöttek, arról kolduljanak -, számos eszközt bevethetsz.


Megelőző csapás

Az igazán profik el se jutnak odáig, könyvbemutatót szervezzenek nekik. Ha túlesnél a publikáció csodáján, olyan bűnrossz munkát adj ki a kezed közül, hogy a kiadónak eszébe se jusson azt népszerűsíteni. Ha magánkiadó szerepel a képletben, az amúgy se az ő dolga, probléma megoldva.
Ha viszont jót írtál, és a kiadód remek perspektívákat vél felfedezni könyved népszerűsítésében, már azelőtt akadályozd meg az Ötlet terjedését, mielőtt az a főszerkesztőtől a rendezvényszervezőig érne.
Ha a nyers nemet mondást kerülnéd, sokkal körmönfontabb módszerekhez kell nyúlnod.
Mivel nélküled a dolog amúgy sem működne - kell a hozzájárulásod, részvételed - válj elérhetetlenné. Szüntesd meg a mobilelőfizetésedet, veszítsd el a telefonod, kapcsold ki, merítsd le, tedd tönkre. Változtass e-mailcímet, és erről felejtsd el értesíteni a kiadód. A régi mailt fiókostul töröld. Közösségi profilt függessz fel, minden netes elérhetőségedet elimináld. Mivel a vonalas telefont már évekkel ezelőtt kiköttetted, illetve sosem létezett, marad a postai levél vagy a távirat. Reméld, ennyire azért nem lesznek elszántak. A kiadó révén elérhető ismerősökkel minden kapcsolatot szakíts meg, ez igaz a szerkesztődre, egyéb kiadói alkalmazottra is. Ha elkapnak, lebuktál, és menthetetlenül szemesítenek az Ötlettel.

Felderítés, tervezés, megközelítés

Csúfos kudarcot vallottál, ráadásul nemet se tudtál mondani. Ha törik, ha szakad, jön a könyvbemutató. Ne aggódj, annyi mindenen félrecsúszhat az egész, te pedig azon leszel, ezek mind bekövetkezzenek.
Kezdetnek olyan napra tetesd, amikor tuti, nem ér rá senki - még talán te sem: január hónap, hét közepe munkanap valahol nyolc és négy között, kettős fronthatáskor, kedvezőtlen bolygóhatások, részleges útlezárások és/vagy extrém időjárási körülmények fennállása idején, távol a könyves-írós országos rendezvényektől. Ha ez megvan, a helyszínt is gondosan válaszd meg. Legyen mondjuk többszörös átszállással, napi két járattal elérhető vidéki helyszín (Felsőszuhatenyerei Kultúrház cserepes virág teleltetésére is használt különterme), szülővárosod ikonikus közösségi tere (Árnyas Patiszon Otthon lemosható abroszú asztalokkal ellátott társalgója), vagy a város - hacsak nem a világ - ütőere (Kurbli Presszó egyik félreeső sarka).
Arra is legyen gondod, senki se szerezhessen tudomást az eseményről. Nehogy blogon, közösségi oldalon, személyes beszélgetésben elszóld magad! Ha elrontanád, legalább arról ne tény említést, könyvárusítással egybekötött rendezvényről van szó, mert a végén gyűlölt dedikálásba torkollik.
A teljesebb káosz érdekében ne beszéld át a programot a szervezőkkel, ne készülj fel a várható kérdésekből,  ne tudj róla, videoriport is lesz, és emiatt ne készíts sminket, ne borotválkozz. Te amúgy is egy natúr ember vagy, nem árulsz zsákbamacskát. Elvégre ha bekövetkezne a világégés, és mégis elrángatnak a bemutatódra, a könyved lesz a lényeg, nem a te képed, nemdebár?

Bájos elsőkönyves szerző.
Harcérintkezés felvétele

Hiába az elkerülő magatartás, a szervezés körüli kerékkötő attitűd, eljött a könyvbemutatód napja. Te is ott vagy, a könyved is ott van, és az érdeklődők is. Mielőtt ellankadnál, add mindenki tudtára, a sarokba szorított állat a legveszélyesebb.
Megjelenésedet a lehető legérdekesebben hangsúlyozd.  Valós méretednél kisebb - kényelmetlen, de szemrohasztó helyeken vág be - vagy nagyobb - a trampli viselet örök - ruhadarabokat ölts, és bátran variáld a közhivatali bulira való csipkefelsőt a kényelmes és modern bársony mackónadrággal. Utóbbi esetben a zokni-strandpapucs kombó évszaktól függően nyerő választás. Komfortzónát tisztelő alkatként választhatsz a hajcsavarós lakkos válltöméses kardigán szett és az állásinterjú-megjelenés között. Utóbbival egy túltolt business look kudarcát is beseperheted, főleg ha az érdeklődőktől kirívóan elüt.
Apropó, érdeklődők: egyértelműen olyanok jelenlétével erősítsd aknamunkádat, akik a műved szempontjából irrelevánsak. Az Árnyas Patiszon Otthon pogácsával motivált nyugdíjasai, a Felsőszuhatenyerei Kultúrházba kivezényelt közalkalmazottak mérsékelten lelkes kávészagot fogott csapata, és a Kurbli Presszó különböző mértékben illuminált, stampóval helybentartott random közönsége.

Támadás

Erősítsd meg lelked, ha kezdődik a horror és kérdésekkel zaklatnak. Elterelő hadműveletként vághatsz bamba/kétségbeesett "mit keresek én itt?" fejet, fokozhatod a feszültséget többperces fagyott hallgatással. A gyilkos "megszólítasz, átharapom a torkod"-nézés is eredményes lehet. Szimulálhatsz rosszullétet, vagy ital/gyógyszer alapozással ezt eggyel komolyabb szintre is emelheted.
Amennyiben megered a nyelved, kapcsolj magasabb fokozatra: hadarj, mint akinek pisztolyt tartanak a fejéhez, vagy makogj halkan, hogy azt se az első sorban ülők, se a kérdező ne hallja. Lehetsz idétlenül harsány és tarkíthatod beszédedet sok-sok ö magánhangzóval.
A kezedbe is veheted az irányítást, és monologizálhatsz. Mindegy, mi az, de az rajtad kívül senkit se érdekeljen: hálás téma az ihlet boncolgatása, kisiskoláskorban történt sorsot kijelölő nosztalgiázás versköltős időkről, a lehető legtöbb szárnypróba, írópalánta szavakkal tűzdelve. Húzhatod a rétest a szerzői neved hátteréről, de ha igazán komoly csapást akarsz mérni a hallgatóságra, akkor elmeséled a könyved sztoriját. Elejétől a végéig. Spoilerekkel együtt.

Emelt szinten szapulj. Szidd a bekerülés nehézségét, panaszkodj a kiadás folyamatára, teregesd ki a szerződésed tartalmát, feketítsd a konkurenciát, nyafogj a jövőn, ihlethiányon, lepődj meg őszintén azon, aki önszántából eljött és venni óhajt a könyvedből. Fikázd magad, fikázd a könyved, és mindent ami épp eszedbe jut.

Amikor minden elveszett...
Visszavonulás

A legjobb és legfontosabb pillanat. Lépj le, mielőtt rád lelnek. Elvegyülhetsz a pogácsázók, kávézók, stampózók csoportjában, vagy vécézés címén eleve vissza se térsz. Nehogy kérdezzenek, nehogy kifejezzék érdeklődésüket a személyed, írásod iránt. A dedikálásra való felkérés halálos veszély, ha ebbe torkollana a bemutatód, kapitulálj és kezdeményezd a megadás feltételeiről szóló tárgyalást.
Emelt szinten nyilván aligha lesz más választásod: lelépsz vagy utolér a botrány.
Másnap vagy napokkal később ne köszönd meg senkinek hogy ott lehettél, és meg se próbálj cikkezni az eseményről meg az átélt élményekről. Ha elkövetnéd ezt a hibát, végül ismét szerveznek neked egyet alattomban.

Valós eseményeken alapuló saját élmények 2011-ből, és 2014-ből.

Mások szerint

Megjegyzések