Könyvkiadás a közösség erejével III. - Aki megpróbálta

Első és egyben utolsó példa? | kép forrása: GameStar

A közösségi könyvkiadás lehetősége jelen van, külföldön több szerző is így valósította meg kiadási álmát, és konkrét magyar példa is létezik.
A csillagokig és tovább

Dragon György kezdeményezése a mára köddé vált indulj.be közösségi finanszírozást közvetítő oldal projektjei közül nőtte ki magát 2012-ben. A GameStar korábbi szerkesztője a közösség erejét hívta segítségül sf története, Az űrcsilliárdos megszületéséhez. A dolog híre a korabeli médiában meglepően kevés visszhangot vetett, ennek ellenére - vagy ezzel együtt - az első pár százezer forint 
hamar megérkezett a projekt számlájára.
A projekt gyakorlatilag magánkiadáshoz való támogatók keresését és bevonását jelentette. Attól függően, ki mennyivel szállt bele elővételi vásárlás címén, különféle extrákban részesülhetett. A dedikált példány megszerzésétől kezdve az ingyenes ajándék stratégiai számítógépes játékon át a történetbe való bekerülés is szerepelt a lehetőségek között. A projekt támogatóit motiválhatta, hogy a regény bolti terjesztésbe nem került, azaz akit érdekelt, miről szól a történet, csak és kizárólag finanszírozóvá válóként tudhatta meg.
A gyűjtés sikeresnek bizonyult, mind a 900.000 Ft összegyűlt és 2013-ban kiadták Az űrcsilliárdost. A kiadást ugyanaz a cég végezte, mely megváltozott névvel ma a PC World, GameStar és Computerworld magazinok kiadásáért is felel. A könyv alapján fejlesztett játék is kijött a Goblin Lunaticstól 10 perces űrstratégia címmel.

Utóélet

Cél, hogy a könyv megszülessen, megvalósult, de szomorú eseménnyel zárultak. Dragon György 2015-ben elhunyt. A könyv megjelenése körüli időkben az sf témákkal foglalkozó felületek közül az sfportal írt róla a legtöbbet, sőt nyereményjátékot is szerveztek, ahol pár kérdés megválaszolásával a nyertes a könyv egy példányával gazdagodhatott. A magukat független játékfejlesztőket összetömörítő csapatként jellemző Goblin Lunatics blogja 2015 óta hallgat, a Molyon csöndes mellőzöttségben tengődik a könyv adatlapja. A könyv honlapja és Facebook oldala megszűnt. Utoljára a Galaktika cikkezett az a szerző 2015 októberében szervezett túrkevei emlékkiállításáról.

Forrás1Forrás2, Forrás3Forrás4, Forrás5, Forrás6

A cikksorozat korábbi részei:

Könyvkiadás a közösség erejével I. - Eszik vagy isszák?
Könyvkiadás a közösség erejével II. - Magyar vonatkozások


Megjegyzések