Könyvkiadás a közösség erejével IV. - tiszta haszon?

Küldetés teljesítve? Következő szint!
Közösségi kalapozásodat sikerre vitted? "Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen." Pont most, mikor az adóhatóság emberei alig várják, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljenek veled?
"Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!"

Azt se te se gondolod, ha összegyűlt a pénz a könyvedre azzal hátradőlhetsz. Most jön csak a java, az ígéret valóságra váltása! Izzítod a gépezetet, a kinézett magánkiadó várja a lét, amint megkapják, hozzálátnak, amihez hozzá kell látni... Megszalad a képzelet, hevül a lélek, álmodban könyvpapírt szagolsz, és lapozást hallucinálsz.
Aztán belerombol az álomba május 15, az adóbevallás végső határideje, aminek hallatán először talán feltartott kézzel rázod a fejed, mi közöd ehhez, magánszemély vagy, se számlatömböd, se adószámod, ne fárasszanak vaklármával, másodszorra viszont fanyar mosolyra húzódik a szád. "Lehetetlen bármiben is biztosnak lenni, a halált és az adókat kivéve" vetette papírra Christopher Bullock, esetedben jelenleg az adó mérvadó. Mindent és mindenkit utolér, a közösségi finanszírozás révén összegyűjtött pénzösszeg sem képez kivételt.

A szabályozás hazánkban kissé kidolgozatlan képet mutat. Sok függ a finanszírozási formától (adomány vagy jutalom), a támogatott körétől (magánszemély, gazdasági társulás, nonprofit szervezet illetve belföldi, EU-s, harmadik országbeli), a támogató személyétől (magánszemély, cég, illetve belföldi, EU-s, harmadik országbeli). A finanszírozás jellege (üzleti vagy nonprofit) is csavar az ügyön, így a felsoroltak együttes hatásából születő állást a konkrét gyűjtés tekintetében lehet megállapítani. A következő finomságok kerülhetnek a látóteredbe és várhatnak rád kötelező érvénnyel:

  • ajándékozási illeték: akkor lép érvénybe, ha a pénzért cserébe nem várnak tőled ellenszolgáltatást. Amint a támogatás éves mértéke támogatónként eléri vagy meghaladja a 150.000 HUF-ot, az államkassza SZJA fizetési kötelezettség helyett 10% illetéket vár tőled.
  • SZJA: a jó öreg személyi jövedelemadó. A kiadást és a későbbi eladásokat követően  folyósított honoráriumod után eleve kifizeted (vagy te, vagy a kiadód, megegyezés kérdése),  ha viszont a pénz nem forog át záros határidőn belül könyvvé, akkor a támogatásul kapott összeg után kifizeted. Számít, hogy a támogatásért cserébe várnak-e tőled vagyoni ellenszolgáltatást, ebben az esetben az összeg 15%-át érinti. Ha adómentesen jutottál a pénzhez, akkor jó, ha ennek tényét alá tudod támasztani megfelelő iratok meglétével.
  • TAO: társasági adó (nem keverendő a sporttámogatással) max akkor zargat, ha a pénzgyűjtést cégként indítottad. Minden közösségi gyűjtéssel befolyt összeg bevételnek számít, növeli az eredményt, emiatt adóköteles. Nonprofit szervezetnél és adományok esetén mentesül, máskülönben csinos 9%-ot vetnek ki rá.
  • ÁFA: minden nap találkozol vele, az általános forgalmi adó ott talál rád, ahol nem is várod. Többek között ha üzleti céllal, ellenszolgáltatás fejében adnak neked pénzt, esélyes, hogy a könyvek számára tartogatott 5%-ot kérik rajtad számon. Főleg, ha te magad értékesíted, de akkor számlaképes magánszemélyként érdemes nyomulnod. Vagy hagyj minden ilyesmit a kiadódra. Ha viszont a támogatóidnak nem ígértél a pénzükért cserébe semmit, akkor áfamentesként lógathatod a lábadat.
Adományt kaptál vagy jutalmat? Adományt általában olyan projektre adnak, amiért semmilyen ellenszolgáltatást (tehát ajándék könyvet sem) várnak tőled, jutalom esetében viszont nagyon is számítanak minimum egy dedikált, egyedi könyvjelzős példányra.
Mire ezt olvasod, valószínűleg körvonalazódott benned, milyen úton-módon szeretnéd formába öntetni írásodat. Közösségen át sem nehezebb célhoz érni, csak más.


Eme adózónás résszel zárom a sorozatot, a korábbi részek itt olvashatóak:

Könyvkiadás a közösség erejével I. - Eszik vagy isszák?
Könyvkiadás a közösség erejével II. - Magyar vonatkozások

*


Bejegyzésben szereplő idézetek (ahol külön nem jeleztem) innét: Madách Imre - Az ember tragédiája

Megjegyzések