A tudás kerékkötői

Légy olyan vak, mint ők, és célt érsz. | noahbradley
Avagy hogyan érheted el, hogy ne tanulj semmi újat nemcsak íróként, de egyéb fronton sem.


 1. Mindig, minden körülmények között viselkedj és nyilatkozz úgy, hogy fenemód biztos vagy a dolgodban. Nincs is annál kellemetlenebb, mintha be kell vallanod, valami zavarba ejt, pedig x éve foglalkozol a témával és már-már szakértőnek tartanak, illetve annak mondod magad. Ha befutott szerző vagy, semmiképp se járasd le magad határozatlansággal, tőled már mást várnak el.
 2. Amint lehet, általánosíts, mindegy miről: írókról, zsánerről, írásfortélyokról. Hamar megkapod annak érzetét, hogy tudsz valamit. Kit érdekel, hogy közben eltünteted a finom részleteket?
 3. Akkor is ragaszkodj az általánosításodhoz, amikor egyre több tény bukkan fel, ami ellentmond neki. Pl.: a nők csak érzelmes művekben alkotnak igazán maradandót és csak az érdekli őket, a hűvös logikát kívánó művek a férfiaknak van fenntartva. Pont. Kivéltelek nem léteznek, az csak egyéni ízlésficam és nem tart össze a delikvens a nemével.
 4. Tartsd titokban, hogy valamit nem értesz, vagy nem tudsz; legyen szó bármi írással kapcsolatos dologról vagy személyről. Inkább add azt, képben vagy, semmint kérdezz és oszlasd a fejedben uralkodó homályt. Ugyan idővel egyre kínosabb lesz, ha valamit nem értesz, és egyre frusztrálóbban hat odabenn, de fontos a tájékozottság látszata és nehogy lebukj.
 5. Egy adott szint felett kötelező határozottnak lenned. Mindent ismerned kell abban, amiben jó vagy, amiben alkotsz. Ennek ellenkezője megbocsáthatatlan bűn. Nagy a nyomás, de bírnod kell. Hitelvesztéssel járna, ha bevallanád, még mindig van még tanulnod és tévedhetsz.
 6. Alkoss védművet keménységből, merevségből, szigorúságból. Senkinek nem kell tudnia, ha valamitől félsz. Sose engedj a szigorodból, mert akkor a rólad kialakult kép összeomlik.
 7. Légy férfias, akkor is, ha nőnek születtél. A férfias jellemvonások a kívánatosak és eredményesek: kezdeményezz, légy tevékeny, uralkodj, irányíts, ellenőrizz! Aki azt mondja, bizonyos helyzetben az elfogadás többet ér, az puhány nőies nézetet képvisel.
 8. Racionalizálj. Azért nem adták ki a művedet, mert amikor elküldted az írásod, aznap rossz passzban voltál és nem nézted át eléggé az írásodat és biztos maradt benne több szarvas hiba is. Tuti ez az oka, és a kávédba tett eggyel kevesebb cukor. Ha két cukrot teszel bele, jó kedved lett volna, és türelmesen átgörgeted az egészet mielőtt rányomsz a csatol, elküld parancsokra.
 9. Légy türelmetlen. Nem megy elsőre a hibáid kigyomlálása? Mekkora hülyeség ez az írástechnika, ugye? Vagy csak te vagy a béna: elsőre jól kell mennie, ez a minimum!!!
 10. Társak nélkül senki vagy. Keresd az elfogadást, furakodj a "belső körbe", minden más másodlagos.
 11. Te írsz. Művész vagy. Sokan nem értenek meg, mert az igazat megvallva intellektus dolgában mesze elmaradnak tőled. Hozzád fel kell érni. Van mire fennhordani az orrodat, az értelmiség nemes osztályába tartozol, és bizonyos bánásmód ezen az alapon automatikusan megillet. Minimum nézzenek fel rád, nem? Ave ego!
 12. Te írsz. Sanyarú sorsú alkotó vagy. Ha nem vagy az, azzá kell válnod. Sokan nem értenek meg, mert még nagyon sokat kell tanulnod. A nagy nevek árnyékában te nem is létezel. Ó, szegény fejed! Tömegbe vesző kezdő vagy, hogy is mérheted magad nálad nagyobb formátumú alkotókhoz! Az igazat megvallva véleményt sem szívesen mondasz, hiszen hogy jössz te ahhoz, mint amatőr... Te csak élni szeretnél, és megköszönni, hogy hagyják.
 13. Példaképed van. Ő neked az Isten. A Szerző. A Mester. A Galaktikus Megagurucsászár, a Síkok Cármogulja. A zsánert hozzá mérik, nem őt a zsánerhez. Azonosulsz vele és munkásságával. Az ő véleménye a tiéd is, legyen szó a reggeli tükörtojásról amit elfogyaszt, vagy az ajánlott olvasnivalók listájáról. Jó úton haladsz, hogy tanítványa, követője legyél és hogy keresztre feszítsd, aki bólogató jánosnak mer nevezni.
 14. Nincs példaképed. Mindenki egy nagy &@#, bárki bármit mond! Dehogy fogsz te bárkit is tisztelni! Díjak, elismerések, recenziók, eladási példányszámok? Menjen már! Te magadban is épp eleget tudsz, nincs semmi, amit elleshetnél tőle és a hozzá hasonlóktól!
 15. A történetednek az utolsó szögig logikusnak, ésszerűen felépítettnek kell lennie. Ettől eltérni halálos bűn. Ízekre szednek az olvasók, szerkesztők, szakmatársak. Erről másképpen csak a habókos személyek nyilatkoznak. Te tiszteled az értelmet, szemedben csak annak van tekintélye.
 16. Tarts mindentől távolságod. Szemléld kívülről, logikusan. Főleg az érzelmekkel járj el így. Megélés helyett nevezd meg! Hiszen te értelmiség vagy, felül kell emelkednek az érzelmektől, testi izgalomtól!
 17. Ha belépsz egy találkozóra, egyből tudják, hogy te jöttél meg. Kelts hatást! Fórumokon tarts mindent a kezedben, uralkodj. Hiszen ha uralkodsz, te irányítasz mindent és nem üthetnek ki a nyeregből.
 18. Kategorizálj. Skatulyázz. Sztereotipizálj. Mindent helyezz el a maga helyén. Minden ezen áll vagy bukik. Átlátható lesz tőle a világod, mindent a maga helyén tudsz kezelni. Rugalmatlan lennél? Épp ellenkezőleg, két lábon állsz a földön! Mellesleg ilyet biztos egy magányos alkonyatos lányolvasó mondhatott 65-os IQ-val és 120 kilóval.
 19. Minden vagy jó vagy rossz, fekete vagy fehér. Nincs átmenet, nincs árnyalat. Ha van szürke, az biztos ötvenszeres és 18+-os, tehát kerülendő.
 20. Keresd az újdonságot! Leragadtál valahol és még élvezed is? Eretnek!!! Ami megszokott, az ismerős, unalmas. Kliséhegy. Menj tovább. És azután is. Azután is. Aki nem naprakész, az eláshatja magát.

Merítésem Charles T. Tart - A materializmus vége című írásából való és igyekeztem írásra vonatkoztatni.

Megjegyzések

 1. Ülök, és röhögök. :)
  Belegondoltam abban, hogy munkaköri kötelességem úgy tenni, mintha értenék valamihez, meg kezdeményezni olyankor is, amikor inkább a teámat szürcsölném, szemlélődve a lét értelmén...

  Szokásos kérdésem: kiváltja valami közvetlen előzmény ezeket a lelkes bejegyzéseket? Ha igen, mesélj... :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez esetben olvastam a könyvet, aminek megadtam a címét is. A szerző eredetileg a tudományos tudás megszerzését nehezebbé tevő kóros állapotokat sorolta fel és támadt egy ötletem, hogy átvonatkoztassam az írásra. Ahogy ezt elhatároztam, jöttek is sorban, hogyan tehetném ezt meg.
   Beugrott, hogy néha felmegy az agyvizem a saját türelmetlenségemtől is, azaz miért nem tudom olyan hamar és ügyesen kiküszöbölni a hibáimat, mint ahogy én azt elképzelem. Vagy hogy mekkora nyomás nehezedhet arra, aki valóban elért egyfajta tekintélyt akár íróként, akár szerkesztőként, és nem adhat hangot a kételyeinek, mert akkor romlik a renoméja. No meg bizonyos zsánereket átitató felfogás is ihletett, pedig az igazat megvallva a saját bőrömön nem tapasztaltam semmilyen negatív élményt (addig legyen jó nekem?).

   A Halál Sf-je már más tészta, ott rendre belefutottam egy motívumba (vagy csak én látok bele egy motívumot), akár filmekről, akár könyvekről volt szó, és úgy éreztem, ezt le kell írnom.

   Törlés

Megjegyzés küldése