{10} - Április


Mozgalmasan telik a szabadidőm - kirándulás, mozi, séták -, és a szobámban való netböngészés a második helyre szorult vissza. Ennek kifejezetten örülök, mert megélni a dolgokat lényegesebb, mint merengeni rajtuk. Április sem múlt el események nélkül, rövid visszatekintésem következik.


Azt ugyan már közöltem, hogy harmadik helyezést értem el a Nyakonöntött Próbagoblin Szolgáltatóház "Sárkánypályázás" novellapályázatán Iustitia ante portas című novellámmal, azt viszont még nem, hogy a kiírók a megígért könyvajándékon túl megleptek a Lidércfény AKF áprilisi számával, melybe belekerültek a nyertes művek, köztük az enyém is. Mindenkinek melegen ajánlom figyelmébe a magazint, melyben a többi nyertes írásán kívül számos érdekes cikkre is bukkanhat. A legfrissebb szám ITT érhető el.

Az IEMED ígéretéhez híven megküldte részemre Mediterranen through Women 18/19 kiadványának egy tiszteletpéldányát.

Blogom Facebook élete fellendülőben, újabb követőkkel gazdagodtam. A legtöbb új 'tag" azután bukkant fel, hogy elmentem a könyvfesztivál utolsó napján megszervezett Aranymosás találkozóra. Az, hogy a figyelemből a blogom is részesült, plusz hozadék, a legfontosabb számomra az, hogy sikerült más emberekkel és világlátással megismerkednem, még ha csak kurta időre is. Felmerült az igény további összejövetelekre is, amiken remélem, én is részt veszek majd. Jól éreztem magam, azon leszek, legyen folytatás.

Összegyűlt pár új novellám, amit apránként felcsorgatok a netre. Régen jelentkeztem már művel, éppen ideje. Elkapott a hév egy fanfiction (hűha, mikre nem vetemedtem!) írására, mely Középfölde harmadkorában játszódik, Umbarban, a fekete númenoriak között. A választásom apropója egy mostanában indult MERP kaland, melyben egy mornúmenedán női karakterrel startoltam, és az ő személye annyira megfogott, hogy nekiláttam megírni a történetét a tényleges kaland eseményei után öt évvel. Nagy történelmi - Tolkien által megírt - eseményekhez közvetlenül nem kapcsolódik, csak a világot és a környezetet használom fel. Végleges címe a folytatásos novellafüzéreknek még nincs.

Ha már RPG, akkor elárulhatom, hogy két kalandból is kiléptem, amikben eddig részt vettem. A fórumos szerepjáték egyik nagy rákfenéje az elhúzódó modullejátszás. Amit egy asztaliban egy nap alatt letolnak, az neten akár 2-3, hacsak nem több év(!) alatt ér a végére. Ez sem mindenkinek jön ám be. Én annyiből szeretem, mert több lehetőségem van lírai megnyilatkozásra, élőben viszont több poén, helyzetkomikum sül el és lendületesebb a mesélés. Az engem is próbára tesz, ha egy kalandba 2-3 havonta történik mozgás. Kiesem a szerepből, a karakterem (és néha maga a kaland maga) már nem érdekel annyira, mint az elején, és így szerintem nincs értelme folytatni.
A másik rákfenének egyébként a pusztán eseményekre való reagálást találom a kezdeményezés helyett. Azaz a játékos csak vár, lesi, mit ír a KM, és csak arra présel ki magából feleletet, önállóan nem vagy ritkán. Ez az örökös tálcán várt alternatívák is fárasztóak. Hogy ez a korral jár, vagy változott a hozzáállásom és elvárásom egy kalanddal és annak lefolyásával szemben, még nem tudom, de fogy a türelmem a tökölésekhez.

Ha már elkanyarodtam a tényleges alkotói tevékenységtől, akkor megemlítem, mely sorozatokat nézek mostanság és amik időnként meg is ihletnek:
 • Vikingek: most lett vége az első évadnak, kár, hogy a második csak 2014-re várható. Az események menete nagyjából kiszámítható, a hangulata az, ami megfogott.
 • Borgiák: a harmadik évad dübörög, és ami a poszteren is áll, van benne szex, hatalom, gyilkosság, Ámen... A kosztümök, a díszlet igencsak a kedvem szerint van.
 • Trónok harca: a sorozatot követők közé tartozom (repül is az első kő miatta), kíváncsian várom, merre tekeredik a harmadik évadbeli események sokfejű kígyója. Van egy karakter, akit különösen kedvelek a fellépése, elvei miatt, pedig mellékszereplőnek számít, ez pedig Brienne of Tarth.
 • Touch: a második évad lezárult, olyan semmilyen volt a végére, mintha kezdene kifulladni a sztori. A magam részéről dőreségnek tartom azt a felvetést, 36 különleges személy kell az univerzum egyensúlyának fenntartásához, és túlzásnak tartom, hogy véletlen események között egyből összefüggést gyártanak.  film arra jó, hogy túlhangsúlyozza az emberi elme (emberi természet) rendszerkereső és -felállító tulajdonságát, csak azt sajnálom, hogy mindent a matematika oldaláéról közelít meg, ami egy a sok közül.
 • Dallas: ez az új, 2. évad. Ármányért és szerelemért nem kell a középkorig vagy alternatív középkori világokig rohanni, van az napjainkban is.
A munkás élet zajlik, lassacskán kialakul a heti időbeosztásom, és nekiláttam Gödöllő környékének felfedezéséhez is. Ha már a munkám miatt be vagyok zárva az ablaktalan négy fal közé, klímával és mesterséges fénnyel telenyomva (tiszta tér forever!), legalább a szabadidőmben élvezzem a kinti táj örömeit.

Megjegyzések

 1. Nava!
  Dallas!?
  Ez most komoly?
  Én is falom a kommerszt, -újabban a régi Kozmosz könyveket bújom- de a Dallas tőled meglepett.
  Jesszus. Nagy lehet a melóhelyen a robot, ha olyan idegállapotba jutsz, hogy ez kapcsol ki. Jockey meg a többiek. Szegény. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Van, aki Vámpírnaplókkal, Elcserélt lányokkal lazít, én Dallassal. A sorrend nem minden sorozatnál fejezi ki a hozzájuk fűződő viszonyomat, de a Dallas éppenséggel direkt került a végére :D Ha kivégeztem azt az évadot, folytatom a Kés/alatt-ot.

   Törlés
 2. Jó bejegyzés volt. :) Örülök, hogy az aranymosás talik új írós barátságokat is hoztak, tényleg jó dolog egy közösség részének lenni.

  A novellához meg gratula!

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése