Második Évforduló


Ez a kép méltón példázza azt, mi a helyzet velem a blogom fennállásának második évfordulóján. Az első év hozzászólásözönét jóval ritkább és megfontoltabb gyakoriság követte, mindez betudható annak, teljes állással rendelkező, adófizető állampolgárrá váltam. Ez nem dicsőség, nem sajnálnivaló, hanem tény.
A munkavégzés mellett továbbra is marad időm írni, legfeljebb ritkábban kerülnek az írásaim nyilvánosságra. A blogvezetést azóta sem bántam meg, időnként leheletnyi személyes vonal is felbukkan rajta (Definíció, Örökösen körkörösen, Ahány ország, annyi szokás, Az írás a mindened?,  A halál SF-je, A tudás kerékkötői). Amit kerülök, az az írástechnikai kiselőadás és merengés. Senkinek se akarom a szájába rágni, mit hogyan kéne vagy nem kéne alkalmazni, mert:
  1. nem vagyok a téma szakértője
  2. egyéni véleményem azoknak a szerzőknek a blogjain bukkan fel, amiket időről időre meglátogatok

Ha már szóba hoztam más szerzők blogjait, akkor megjegyezném azt is, a legnagyobb változás digitális közösségi fronton zajlott le. Blogom Facebook követői felszaporodtak, egyre több író honlapját, blogját követem, alkalomadtán hozzászólásokkal járulok hozzá ahhoz, előtűnjek a néma olvasók ki tudja hány fős csoportjából.

Acta


A legnagyobb esemény hozzáállás szintjén zajlott le bennem. Jelenleg nem dolgozom olyan művön, amit ki szeretnék adatni. Régebben nagy fontosságot tulajdonítottam annak, hogy az írásomat papírba öntsék és kiadják, az efféle ambícióim egyelőre kihunytak, illetve háttérbe szorultak. Mindama tény ellenére, hogy publikálták Barcelonában a Half-hearted című munkámat. A jelenben az önszórakoztató alkotás áll a dobogó tetején. Fenntartom a valószínűségét, hogy ez idővel változni fog, ha viszont ez bekövetkezik, akkor egy teljesen új, jelenleg még csak ötlethalmaz, jegyzethalom szintjén létező projekt lesz a befutó.
Lezárt, merevlemezen pihenő regényeim vérátömlesztését, plasztikai sebészetét,  génkezelését, legrosszabb esetben reinkarnálódását teljes mértékben elvetettem. Ezek legnagyobb valószínűséggel kisebb átírást követően fejezetenként kerülnek majd fel vagy ide, vagy az Imagine hasábjaira. Ottani aktivitásom az író kupát követően rettenetesen visszazuhant, de hosszú távon terveim vannak vele.
Több olyan ismerősre is szert tettem, illetve több szerző munkásságát figyelemmel követem, aki velem ellentétben nagyon mozgalmas alkotói időszakot tud a magáénak. A teljesség igénye nélkül:
  • On Sai, azaz K. Varga Beáta sikeresen startolt Calderon, avagy hullajelölt kerestetik című űroperájával. Már javában dolgozik a második köteten, mely a Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál munkacímmel rendelkezik.
  • Megjelent Jud, azaz Lőrincz Judit első regénye, az Ingókövek.
  • Kiadták Bartos Zsuzsa Rengő hidakon című történelmi, romantikus történetét.
  • Az Aranymosáson beválasztották a főszerkesztő elé kerülő művek közé Bökös Borbála meseregényét, a Szmirkót. Ez az én szememben annyit jelent, hogy egy bólintás választja el a kiadástól.
  • Egy pozitív lektori és egy e-könyv megjelenési ajánlattal zárult az Imagine oszlopos tagjának, Kaenek A démon és a papnő regénye az Aranymosásban.
  • Laura Arkanian írása, a Holdezüst, vérarany  közönségkedvencként bekerült az Aranymosás e-könyves jelöltjei közé.
  • Izolde Johannsen az egyik legtermékenyebb író, akit ismerek. Sosem nyugszik: egyik történelmi regénye születik a másik után. Több e-könyve jelent már meg, és nem egy regény vár arra, hogy kiadásra kerüljön.
  • Demeter Attila kimerészkedett az internetre, és aki felkeresi a blogját, nemcsak SF novelláival, hanem Ezeréves őrszolgálat - Ösvény az időben című fantasztikus regényével is megismerkedhet.

Az a legjobb az egészben, hogy nem tudom, mit hoz a jövő. Két évvel ezelőtt még azt se sejtettem, blogom lesz, regisztrálok a Facebookra, összeismerkedem más alkotókkal és aktívan eszmét cserélek velük csoportok berkeiben. Izgalmas és üdítő lesz visszatekinteni a jelenre. Azt tudom, hogy mindaddig írok, amíg lesz miről, azaz lesz mondandóm, ami kikívánkozik belőlem.
Zárásképpen itt van két macska (cicákkal majdnem minden eladható), és egy tábla, csak hogy az is realizálja, mióta áll fenn a blogom, akinek eddig elkerülte a figyelmét.
Képek: Tumblr, Flickriver

Megjegyzések