Tudod, hogy...?

Röviden, tömören | visualmelt

Hírsummázat elmúlt időszakomból.

...csatlakoztam a Molyhoz? Úgy határoztam, ezúttal az olvasmányaimról kialakult véleményemet ott teszem közzé, társítva Fb profilommal és máris közzéteszi az agymenésemet (és közben tenyérdörzsölés a szolgáltató/k részéről, mert további adagot gyűjthetnek rólam) Elvileg a blogom is megadtam a molyos adatlapomon, és ott is terít a drága, ha aktivizálom magam. Ugyanez filmekben nem valósult meg, mert az IMBD angolra kalibrált portál, a helyesírás-ellenőrzője dettó, és ha hemzseg a vélemény a „hibától” (érts magyarul írok), nem engedi elküldeni a kommentet.

Lotus by Hector Mansilla via Pinterest
...használom a Pinterestet és a Deviantartot? Kedvenc alkotóim végre nem vesznek el az éterben. Inspirációgyűjtésnek sem utolsó, én még hangulati illusztrációkeresőnek is használom. Annyi viszont bizonyos, aki azt szeretné, free képek legyenek csak az oldalán/blogján, az tekergesse kicsit a Google beállításait és a megfelelő korlátozással csak olyanokat fog kidobni. A minősége az ilyen képeknek már más tészta.

...megváltoztattam a blogom háttérképét? Polygon képimádó korszakomat élem, és ha otthon lennék a képmanipuláció világában, ontanám magamból. Ezt is. Meg másokat is.

...már csak két hét van a blogom következő születésnapjáig? Hátha addig jelentkezem még, minden annak függvénye, mivel töltöm ki a szabadidőmet.

Universe by tincek-marincek via Deviantart
...milyen történetötletek foglalkoztatnak? Aki kint járt az Ad Astra standjánál este hét után, ízelítőt is hallhatott belőle. Nem értek egyet azzal a véleménnyel, hogy tartsam szépen titokban az ötleteimet, mert akkor más lecsap rá, megírja, és betegre keresi magát vele. Köszönöm, de a félelem és rettegés helyett a lelkes megosztást választom. Tervezek egy Hunniai feljegyzések című, pár novellából álló művet, ami a Plútó kapuin innen és túl világában játszódik. Foglalkoztat a Boldogsággyermek, aminek főszereplője hormonkészítményekkel durván befolyásolt világban él, a Hiszed, ha látod ahol technológiai szingularitás helyett ezoterikus zajlik le a Földön, illetve itt van az Eufória, a túlvilág és emberi lét kérdéskörét boncolgatja egy saját elgondolás szerint, melyben a fordított transzhumanizmus is helyet kap. Javítás után fel fogom tenni Iaszó árulását, ami egy gyógyítóról szól, aki egyszer csak eldönti, nem gyógyít tovább.

Időtöltés | Fragments Of Time by Kara-a via Deviantart
...mit láttam legutóbb a PirateMovie–n? Nehogy rákeress, az online filmnézést határoztam így meg. Csipegetek az On the Spot dokusorozatból. A közeljövőben Bay robotorgiáját tervezem megtekinteni és az Így neveld a sárkányod 2–t, ami mellett elfér a Wentworth a nők börtöne, Lore, Only lovers left alive, Her, Code 46 és várom  a Majmok bolygója 2–t, Earth to echot, Jupiter ascendinget (szemetek megölték Kennyt! áttették jövő évre!), Interstellart, Debugot, Lucyt, Hobbit zárórészét, Guardian of the galaxyt… Amit viszont már láttam, azt lentebb találod:


  • A nimfomániás 1–2: Mind az első, mind a második részt megtekintettem. Összességében három dolgot állapítottam meg: Joe szexuális élete számomra érzelmileg sivatag, másrészt a neme ugyan nő, de férfias tulajdonságokkal ruházta fel a rendező, harmadrészt Seligman fordulása végén igazán gennyes volt. Joe neve uniszex, jól vezet/parkol, érzéke van a műszaki dolgokhoz, nem érzelmi alapon választotta ki élete első nemi partnerét, és ez megalapozza, hogy később is férfias attitűdöt prezentál a nemi életében, és emiatt alaposan kilóg a női klisékből. Olyan dolgokat tesz, amit ha férfiként tenne, senkinek nem tűnne fel, senki sem szólná meg, de nőként más megítélés alá esik. Ilyen a gyakori partnerváltás puszta testi alapon, partnereivel való érzelmi távolságtartás (mondhatni közöny), átesik egyfajta impotencián, nem éled benne kötődés a gyermeke iránt (kifejezetten közönyös a fiával). Rendre olyasmit cselekszik, amit általában a férfiak tesznek az életben, egy kapcsolatban. Míg egy gyerekes családban általában (a közvélekedés szerint) a férfiak mennek el boldognak lenni valaki mással valahol máshol, és a nőtől várják el, a gyermekét válassza, tartson ki mellette minden áron mert ő anya és annak szentnek kell lennie (önfeláldozás, most már valakiért felelős vagy, nehogy önző merj lenni a gyerek kárára!), itt Joe teszi ezt meg. Még maga Seligman, a történetét hallgató pasas is megfogalmazza, ha figyelmen kívül hagynák Joe női voltát, semmi kivetni való nem lehetne a viselkedésében (az anyjával való kapcsolatából fakadó attitűdöt, a nimfomán beütést, gyakori partnerváltás erkölcsös voltát most félreteszem, pedig ezt is lehetne pedig boncolgatni). Egy férfinál ez megszokott, elfogadott, bár itt gyorsan megjegyezném, a röptében a legyet is pasasoktól nem vagyok elájulva. Komolyan elgondolkoztam azon, egy ember döntését miért a neme függvényében értékelik helyesnek és elfogadhatónak, és miért nem tudnak túllépni a szexista kereteken.
  • X–men az eljövendő múlt napjai: Az élmény nem friss, és így utólag belegondolva kicsit untam. A jövőbeli karakterekért nem tudtam aggódni, Xavier kínlódása annyira nem érintett meg, az meg fárasztott, hogy mindenki csak birtokolni, befolyásolni akarja Misticet. Ő meg bedől a fasziknak. A jövőbeli mutánsirtó kreálmányok indokolatlan erőszakkal semmisítették meg célpontjaikat, nem vallott hatékonyságra beállított gépekre, inkább a látvány és a brutalitás hangsúlyozásának oltárán áldoztak a készítők. Az időutazós, megváltoztatom a jövőt feldolgozásokkal kapcsolatban mindig szkeptikus vagyok, olyan érzésem van, mintha ilyenkor belelógna az emberek keze a bilibe.
  • Demóna: Csipkerózsika pubertásra, nemi életre felkészítő meséje gyökeresen átalakult. A banya háttérindokait megnemesítették (ő csak áldozat, bakker), a király becsavarodott (én a helyében csináltam volna még pár gyereket, amíg él a királynő és nem görcsölök egy életen át az elsőszülött miatt). Szörnyit (ah, ez az elnevezés a halálom) három infantilis idiótára bízták (nem tudom, ilyen neveltetést hogyan gondolhattak hercegnői kötelességre és szerepre alkalmasnak), a herceg egy lúzer (a testőrkíséret hiánya azt sugallja, ezt a szülei is tudják, és remélem, kimúl az út során) azt meg végig vártam (naivan, a Disney mesék nem erről híresek), hogy a hollóból lett pasi mikor dönti meg Demónát. Vagy Demóna őt, édes mindegy. Vehették volna darkosabbra a figurát, azt talán élveztem volna. Itt a tündérvilág Pandora copyrightos világa émelyítően elaltatott.
  • Edge of tomorrow: Dögölj meg. Dögölj meg. Dögölj meg. És közben nem zilálódtak szét az idegeid, nem kattantál be? Hogy csinálod, mester? Ez az időmanipulációs hókuszpókusz nekem fájt. Metal Bitch másodrangúvá tétele úgyszintén. Sokat markoltak, keveset fogtak. És az exoszkeleton nálam már lejárt lemez.

Megjegyzések