Fizetett írói szolgáltatások 2. - kéziratszervíz

Töprengés helyett kérj segítséget! | A girl reading ~ Charles Edward Perugini 


Tanácsra, segítségre van szükséged, de kételkedsz a szabadúszó szerkesztőkben? Lehet, hogy a kéziratszervizt pont neked találták ki.


Tanácsadás, csak íróknak

Hazai szinten egy-két kivételtől eltekintve kevés olyan hivatalos helyet ismerek, ahol pénzért szakszerű kéziratszervizt végeznek. Hogy ez azért lenne így, mert ingyen is hozzájutnak a szerzők az áhított átfogó véleményekhez írói közösségek nyílt weblapjain, zárt műhelyközösségekben, bevált személyes bétázóktól, az évente egyszer szerveződő kéziratéjen, azt nem tudhatom, ám léteznek helyek, ahol erre komplett ipar épül.
Például az Egyesült Királyságban és Ausztráliában tucatnyi cég foglalkozik írói tanácsadással. Nem pusztán kéziratszervizt végeznek: fejlődési javaslatot tehetnek, felmérhetik a műved eladhatóságát, ajánlatot tehetnek, hová - mely ügynökséghez vagy kiadóhoz - érdemes fordulnod vele. Többekkel maguk is kapcsolatban állnak, így ajánlatuk néha beajánlást is takarhat, ha te is akarod. Attól függően, mennyire képzett emberek dolgoznak náluk, támaszkodhatsz a véleményükre, és még mindig gyorsabban és olcsóbban dolgoznak, mintha befizetnél egy független szerkesztőre.
Tevékenységük legkritikusabb része a piacképességi értékelésük. Ez meglehetősen szubjektív, és nem számolnak minden kiadási szemponttal: a szerkesztő ízlésével, adott-e el a kiszemelt kiadód mostanában olyasmit, amit te is írtál.
Lényegében egyedül annak a kiadónak/ügynökségnek a véleménye számít, akihez az írásod kerül.
Készülj fel rá, némelyek megpróbálhatják elhitetni veled, a kéziratszervizen átesett művek előnyt élveznek a kiadásért folytatott versengésben. A valóság az, semmilyen pluszt nem ad. Ha kéziratszervizre adod az írásod, akkor ne azért tedd, mert akkor tuti szerződés lesz a vége, hanem hogy fejlődj! Még a legprofibb szerviz se ígér olyat, őutánuk egyből kiadót találsz a műveddel. Aki  mást állít, az csak hiteget.

Emlékezz az átnézőre! | Still life with a skull and medical book ~  Italian painter
Add ide a könyved, megmondom, ki vagy

Szerencsére ez nem így működik, habár legalább egyszer minden író megkapja - főleg, ha első szám első személyben narrál -, a könyvében szereplő események/karakterek az ő életét tükrözik és jön a finom tolakodó kérdés, orvos látta-e már.
Ha orvos nem is, de a friss szem, vagy a fizetett formában végzett értékelés, ellenőrzés fontos állomás egy kiadásra szánt mű életében. Kereshetsz szabadúszót, vagy erre szakosodott szolgáltatót.
Mióta megugrott a szerzői kiadás, még népszerűbbekké váltak, még többen foglalkoznak írások értékelésével.
A legtöbben jó szándékúak. Elhiszik, az olvasás puszta szeretete, a tanári karrier, néhány év tapasztalata elég hozzá, segítsenek a lelkes szerzőnek, ám valószínűbb, hogy sem elegendő szakmai tapasztalatuk, sem kellő készségük nincs a hasznos és profi munka elvégzéséhez.
Ha nem ismerik a piacot, képtelenek megfogalmazni, mely piaci erősségeket és gyengeségeket rejt az írásod, esetleg fura elképzeléseik lehetnek arról, milyen a jó írás. Néha egyszerűen a szükséges műveltség hiányzik ahhoz, jól végezzék a dolgukat.

Kerüld el azt, aki:

 • ellenőrizhetetlen. Sehol egy árva sor a szakmai előéletéről, még egy nyúlfarknyi webes "rólam" részben sem. Ha céget kérsz fel, az a minimum, ha kiteszik a náluk dolgozó értékelők listáját pár soros szakmai bemutatkozással. Némely országban szakmai szövetségbe kell tömörülniük, illetve tagdíjat fizetniük, és ha a kinézett cég/személy nincs benne, jobb elkerülni.
 • titkolja klienslistáját, könyvlistáját. Egy értékelőnek első dolga sikerként feltüntetni, ha egy nála járt írás később könyvként megszületik. Ha tesz is ki ilyet, járj utána, ezek létező könyvek-e a büszkén emlegetett kiadónál is, és ha létezők, milyen minőségű kiadások.
 • bármilyen írást befogad. Ami igaz a fizetett szerkesztőkre, az a fizetett véleményezőkre is: zsánerenként szakosodnak.
 • nem tud referenciát felmutatni
 • nem ad mintavéleményt, hogy mire számíts
 • csak látszólag független, közben harmadik fél részére dolgozik
 • nem tisztázza a megállapodás részleteit

Bétaolvasók munkában | drift off to dream ~ Daniel F Gerhartz
Spórolj és fejlődj egyszerre!

A végére hagytam a legjobbat: ingyen is hozzájuthatsz a sajátodnál objektívebb véleményhez, és így felfedezheted írásod hibáit, következetlenségeit. Aki felhívja rá a figyelmed lehet egy érdeklődő kolléga, barát, írótárs. A belőlük váló bétaolvasók nem profik, nem fizetsz nekik, nem az alkalmazottaid. Pár cég felajánlja, hogy pénzért kiadják a műved bétaolvasóknak, ám ezt onnantól fizetett kritikának nevezik. Nincs ezzel baj, ha kompetens személy végzi, de általában pénzlehúzásba torkollik.
Hét dolog, amit érdemes egy bétaolvasóban keresni:

 1. élvezi a zsánert
 2. megérti a történeteid szándékát
 3. általában szereti a történeteidet
 4. bátran elmondja, mi a gond az írásoddal
 5. tapasztalt olvasó
 6. maga is író
 7. megbízható, kedveled és viszont kedvel


Megjegyzések